Nog geen deal Rusland en Iran over uranium
BRUSSEL (AP) – De gesprekken in Moskou over het Russische voorstel om de uraniumverrijking voor Iran op zich te nemen worden door Iran gebruikt om verdeeldheid te zaaien in de internationale gemeenschap. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank–Walter Steinmeier maandag gezegd na overleg in Brussel met Russische afgevaardigden over de laatste ontwikkelingen in de kwestie–Iran.
Zondag zei het hoofd van het Iraanse kernenergieprogramma, Gholamreza Aghazadeh, dat Iran in principe had ingestemd met het Russische voorstel, maar dat de details van het akkoord nog uitgewerkt moeten worden. De belangrijkste voorwaarde die de Russen stellen, is dat Iran zijn eigen atoomprogramma stillegt als de Russen voor hen aan de slag gaan, maar daar lijkt Teheran zich niet in te kunnen vinden. Ook maandag weer zei de Iraanse minister van buitenlandse zaken dat Iran zijn atoomprogramma niet zal opgeven. De Russische voorwaarde is ook voor de Europese Unie en de Verenigde Staten een vereiste.Maandag is ook een vertrouwelijk rapport aan de 35 leden van de bestuursraad van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) over een geheim Iraans programma overhandigd, dat volgens Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen aantoont dat Iran de ontwikkeling van kernwapens nastreeft. Het rapport, dat is ingezien door het persbureau Associated Press, zal bepalend zijn voor de manier waarop het IAEA de kwestie verder zal behandelen. In het rapport staat onder meer dat Iran vastbesloten lijkt zijn uraniumverrijkingsprogramma uit te breiden en dat het IAEA niet zal kunnen vaststellen of clandestiene Iraanse activiteiten in het verleden gericht zijn geweest op het bemachtigen van een atoombom, tenzij Iran nu veel beter met de nucleaire waakhond gaat meewerken.
De Iraans–Russische onderhandelingen in Moskou worden woensdag voortgezet, meldde het persbureau RIA–Novosti. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov heeft gezegd dat met Iran overlegd zal worden tot de zaak op 6 maart opnieuw door het IAEA van de Verenigde Naties besproken wordt. Volgens een Europese diplomaat in Wenen, waar het IAEA gevestigd is, hebben de Iraans–Russische onderhandelingen inhoudelijk vooralsnog tot weinig geleid. Ook Washington is sceptisch. Witte–Huiswoordvoerder Scott McClellan zei eerst details van een overeenkomst te willen zien voordat de Amerikanen zich erover uitspreken.
De Turkse minister van justitie Cemel Cicek heeft Iran maandag opgeroepen openheid van zaken te geven over zijn nucleaire ambities. De regio, de mensheid en Iran zelf zijn niet bij een oplopend conflict over het atoomprogramma gebaat, zei Cicek. De minister zei in ieder geval geen oorlog in zijn buurland te willen.
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zei maandag dat hij het liefst een wereld zonder kernwapens ziet, maar dat in ieder geval de VS hun kernwapens af moeten schaffen omdat zij daarmee de stabiliteit in het Midden–Oosten bedreigen. Ahmadinejad bracht maandag een kort bezoek aan Koeweit – het eerste van een Iraans staatshoofd sinds 1979. Hij ging niet in op de Iraans–Russische onderhandelingen over het controversiële atoomprogramma.
Iran maakte begin februari bekend dat het weer uranium was gaan verrijken, kort nadat het IAEA had besloten de Iraanse nucleaire kwestie door te verwijzen naar de Veiligheidsraad, wat zou betekenen dat Iran sancties te wachten stonden. Laagverrijkt uranium wordt gebruikt als brandstof in kerncentrales, maar met hoogverrijkt uranium kunnen kernwapens worden gemaakt. Iran zegt alleen elektriciteit te willen opwekken, maar westerse landen verdenken Iran ervan aan kernwapens te werken.