Eerste H5N1–besmetting op Europese boerderij
PARIJS (ANP) – Op een kalkoenenboerderij in het oosten van Frankrijk is de ook voor mensen besmettelijke H5N1–variant van het vogelgriepvirus aangetroffen. Dat heeft het Franse ministerie van Landbouw in de nacht van vrijdag op zaterdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat een pluimveehouderij in de Europese Unie met de gevreesde ziekte te maken krijgt.
De getroffen kalkoenenboerderij ligt in het departement Ain, ten noordoosten van Lyon. Daar werden eerder al wilde eenden met H5N1 gevonden. Alle 11.000 dieren op het bedrijf zijn afgemaakt en vernietigd. De boerderij bij de plaats Joyeux wordt gedesinfecteerd, aldus het ministerie. De regio Ain herbergt een grote pluimveesector, onder meer befaamd om de Bresse–kippen.Veel landen, waaronder Nederland, hebben maatregelen getroffen. Vrachtwagens die pluimvee of broedeieren naar Frankrijk hebben vervoerd, moeten bij terugkomst in Nederland extra worden gereinigd en ontsmet. Voor de handel in pluimvee met Frankrijk heeft de besmetting in de Ain volgens het Nederlandse ministerie van Landbouw vooralsnog geen gevolgen.
Japan heeft wel direct de import van Frans pluimvee stilgelegd. Het tijdelijke importverbod geldt tevens voor vlees en andere gerelateerde producten, zo liet het ministerie van Landbouw in Tokio weten. Japan kondigde ook aan dat het zijn grenzen zal sluiten voor Nederlandse kippen en kipproducten, zodra Den Haag begint met de vaccinatie van hobbykippen.
De Franse pluimveesector is de grootste producent van gevogelte in Europa. De daling van de export door de vogelgriepcrisis heeft al zeker 1400 Fransen hun baan gekost. Ook de Nederlandse landbouwsector houdt de adem in. Een uitbraak zou de hele veehouderij praktisch tot stilstand brengen, zo blijkt uit een recente conceptversie van het Beleidsdraaiboek Aviaire Influenza.
De Franse president Jacques Chirac deed zaterdag zijn best om de gemoederen te sussen. Tijdens een landbouwbeurs in Parijs at het staatshoofd demonstratief een stukje kip. Het ging naar verluidt om ’poule de Bresse’, kip uit de streek waar de ook voor mensen gevaarlijke vogelgriep is vastgesteld. Chirac zei dat er geen enkel gevaar kleeft aan het eten van gevogelte of eieren.
Intussen rukt in Duitsland de vogelgriep steeds verder op. Na de deelstaten Mecklenburg–Vorpommern, Baden–Württemberg en Sleeswijk–Holstein, is het virus nu ook opgedoken in Brandenburg. De meeste besmette vogels zijn gevonden op het eiland Rügen in de Oostzee, dat door de autoriteiten tot rampgebied is verklaard. Er zijn in een week tijd ruim honderd dode wilde vogels gevonden.
De Duitse regering heeft onder meer het leger ingezet om dode vogels op te ruimen en besmette gebieden af te grendelen en te desinfecteren. In totaal zijn in Mecklenburg–Vorpommern, waartoe Rügen behoort, 370 militairen actief. Volgens minister van Defensie Franz Josef Jung is het vooralsnog niet nodig ook in andere deelstaten militairen in te zetten.
In België moeten woensdag alle tamme vogels zijn opgehokt. Omdat veel Belgen niet over een kippenhok beschikken, vreest de Vogelbescherming Vlaanderen dat veel hobbykippen in het wild zullen worden gedumpt. De organisatie heeft de laatste dagen talloze verzoeken binnengekregen om tamme kippen, ganzen, eenden en pauwen op de nemen. De Vogelbescherming helpt echter alleen wilde vogels.
In China zijn weer twee mensen besmet geraakt met de vogelgriep. Het gaat om een meisje van 9 en een vrouw van 26. Zij verkeren in kritieke toestand, aldus het ministerie van Volksgezondheid. In China zijn tot dusver twaalf mensen ziek geworden door H5N1, van wie er acht zijn overleden.