Burgemeester Londen geschorst
LONDEN - Een Britse disciplinaire raad heeft vrijdag de Londense burgemeester Ken Livingstone voor vier weken geschorst. Hij heeft zijn ambt in diskrediet gebracht door een Joodse journalist te vergelijken met een nazikampbewaker.
„Zijn behandeling van de journalist was onnodig kwetsend en beledigend”, zei de voorzitter van de raad, David Laverick. „Deze beslissing raakt aan het hart van de democratie”, zei de burgemeester in reactie op de uitspraak. „Gekozen politici zouden alleen door de kiezers uit hun ambt gezet mogen worden of als ze de wet hebben overtreden.”De advocaat van Livingstone noemde de uitspraak extreem teleurstellend en kondigde aan een hoger beroep te overwegen. Als er geen hoger beroep wordt ingediend gaat de schorsing op 1 maart in. Omdat Livingstone is veroordeeld draait hij op voor de kosten van de rechtszaak, naar schatting zo’n 150.000 euro. Laverick zei dat de raad verontrust is omdat Livingstone heeft geweigerd zijn excuses aan te bieden. Hij lijkt niet begrepen te hebben dat zijn gedrag onacceptabel is, aldus Laverick.
Livingstone was niet bij de uitspraak aanwezig. Hij heeft gezegd dat hij niet de bedoeling had de Joodse gemeenschap te kwetsen toen hij verslaggever Oliver Finegold van de Evening Standard vroeg of hij een Duitse oorlogsmisdadiger was geweest. Finegold, die de burgermeester om commentaar had gevraagd over een receptie voor homo’s en lesbiennes, had daarop geantwoord dat hij Joods was en de opmerking beledigend vond. Daarop zei Livingstone weer dat Finegold „net een concentratiekampbewaker” was: „U doet het alleen omdat u ervoor betaald wordt, toch?”
De burgemeester noemde de werkgevers van Finegold „tuig” en „reactionaire fanatici.” Hij doelde daarmee op de Associated Newspapers, uitgever van de Evening Standard, Daily Mail en Mail on Sunday. Zijn advocaat zei dat Livingstone met zijn opmerkingen slechts zijn afkeer had willen uitdrukken voor de Associated Newspapers, die beleid steunen waar hij niet achter staat.
Livingstone had ook gedoeld op de nazivriendelijke berichtgeving van de Daily Mail en Mail on Sunday in de jaren ’30. Ondanks zijn afschuw voor de uitgever had de burgemeester -die ”rode Ken” wordt genoemd vanwege zijn linkse standpunten- echter ooit een baantje als culinair recensent bij de Evening Standard.