Buitenland

Denen willen religieuze dialoog bevorderen

KOPENHAGEN - In Denemarken wordt volgende maand een conferentie gehouden die de dialoog moet bevorderen tussen verschillende religies, als reactie op de commotie die is ontstaan over de spotprenten van de profeet Mohammed.

Buitenlandredactie
24 February 2006 11:21Gewijzigd op 14 November 2020 03:30

Dat heeft de Deense minister van Buitenlandse Zaken, Per Stig Möller, donderdag bekendgemaakt.De regering zal ook een „aanzienlijke financiële bijdrage” leveren aan een programma van de Verenigde Naties dat erop gericht is vooroordelen weg te nemen bij de islamitische wereld over het Westen en vice versa. Daarnaast steunt zij een islamitisch festival in Kopenhagen, zei de minister.

De aankondiging komt na weken van gewelddadige protesten in de moslimwereld, die aan tientallen mensen het leven hebben gekost en terwijl de kritiek op de Deense regering groeit over de aanpak van de crisis. De regering wordt verweten niet direct na de publicatie van de cartoons in de krant Jyllands-Posten in september een krachtige reactie te hebben gegeven.

De Deense premier Anders Fogh Rasmussen zei donderdag dat een einde aan de opschudding wellicht „een oplossing binnen de VN” vereist. Hij gaf verder geen details.

De conferentie vindt op 10 maart plaats in Kopenhagen. Möller zei dat de prominente geestelijke Amr Khaled aanwezig zal zijn. Khaled, een gematigde Egyptenaar, is erg populair in de islamitische wereld, zeker onder jongeren en vrouwen. Voorts zullen twee islamitische wetenschappers en drie Deense experts aanwezig zijn. „In Denemarken bestaat oprecht respect voor de religieuze beleving van andere mensen en we erkennen dat veel moslims zich diep beledigd hebben gevoeld door deze controversiële tekeningen”, zei hij.

De Italiaanse krant Repubblica meldde donderdag dat de Italiaanse journaliste en schrijfster Oriana Fallaci nieuwe spotprenten over de islamitische profeet Mohammed in voorbereiding heeft. Fallaci wil Mohammed afbeelden met negen echtgenotes, zestien minnaressen en een kameel met boerka. De schrijfster zou dat gezegd hebben toen zij een onderscheiding kreeg van de regio Toscane.

In de Indonesische hoofdstad Jakarta hebben donderdag ruim 500 moslims bij de Deense ambassade geprotesteerd tegen de sportprenten van de profeet Mohammed, twee dagen nadat de Deense ambassadeur in de Indonesische hoofdstad was teruggekeerd. Ook Deense burgers, die eerder van de Deense regering het advies hadden gekregen het land te verlaten, druppelen langzaam weer binnen. Begin deze maand bestormden radicale moslims de ambassade in Jakarta en verbrandden de Deense vlag uit protest tegen de in een Deense krant gepubliceerde cartoons.

De Indiase politie heeft de hoofdredacteur van het Hinditijdschrift Shabdarth opgepakt omdat hij een van de omstreden spotprenten van de profeet Mohammed heeft gepubliceerd. Dat hebben vrienden van hoofdredacteur Alok Tomar donderdag laten weten.

De Indiase regering heeft de media gewaarschuwd dat ze moeten afzien van het beledigen van welke religieuze gemeenschap dan ook. Vrienden van Tomar voeren aan dat zijn arrestatie onrechtmatig is, omdat de spotprent bedoeld was om het bijgaande artikel, waarin de stelling van de regering wordt verdedigd, te verduidelijken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer