Religieus geweld in Nigeria houdt aan
ONITSHA - Het geweld tussen moslims en christenen in Nigeria houdt aan. Het dodental van de vijandelijkheden van de afgelopen dagen is opgelopen tot zeker 93.
Groepen met kapmessen en geweren bewapende moslims trokken woensdag plunderend en vernielingen aanrichtend door de straten van de zuidelijke stad Onitsha. Bij confrontaties met christenen in die stad vielen volgens getuigen zeker twintig doden. Veel slachtoffers waren ernstig verminkt.Moslims zouden een basisschool hebben aangevallen en daarbij kinderen hebben vermoord. Later zouden soldaten het vuur hebben geopend op christenen die een kazerne probeerden binnen te komen waar de aanvallers van de school zich zouden schuilhouden. Een dag eerder kwamen in Onitsha al dertig mensen om het leven.
Het geweld begon afgelopen zaterdag in het noorden van Nigeria, maar is daarna overgeslagen naar andere delen van het land. Zaterdag ontaardde een protest van moslims tegen de Deense spotprenten van de profeet Mohammed in de stad Maiduguri in een bloedbad. Zeker achttien mensen kwamen om het leven en dertig kerken werden in brand gestoken.
Bij gelijksoortige gewelddadige protesten van moslims vielen maandag en dinsdag in Bauchi, ook in het noorden, 25 doden. Twee kerken werden platgebrand.
Het noorden van Nigeria is overwegend islamitisch, in het zuiden vormen christenen de meerderheid. Sinds 2000 heeft religieus geweld aan duizenden mensen het leven gekost. Het geweld wordt vaak verergerd door stamleiders die proberen hun machtsbasis uit te breiden.
Zo hebben islamitische leiders in twaalf noordelijke staten de sharia, de islamitische wetgeving, ingevoerd, waardoor christenen zich gediscrimineerd voelen. Moslims op hun beurt stellen dat president Obasanjo, een christen uit het zuiden, door een grondwetswijziging een derde termijn probeert te krijgen.