Buitenland

Bush dreigt met veto havendiscussie

NEW YORK - President Bush heeft dinsdag met een veto gedreigd voor wetgeving die het buitenlands beheer van Amerikaanse havens zou verbieden. Dit dreigement betekende een escalatie van de politieke discussie over het besluit van de regering om het Britse bedrijf P&O ook onder nieuwe Arabische leiding toe te staan belangrijke pieren in vijf Amerikaanse havencomplexen te beheren.

Van onze correspondent
22 February 2006 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 03:29

P&O is sinds 2000 actief in de havens van New York/New Jersey, Philadelphia, Baltimore, Miami en New Orleans. Het bedrijf wordt binnenkort overgenomen door Dubai Ports World (DPW) uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).Verschillende Democratische senatoren trokken eind vorige week aan de bel. Zij wezen op de „twijfelachtige rol” van de VAE in de strijd tegen het terrorisme. Met de introductie van DPW, dat eigendom is van de overheid van de VAE zou de veiligheid van de havens worden „bedreigd.”

De Democraten kregen steun van enkele prominente Republikeinen en die steun werd belangrijk versterkt toen dinsdag ook de Republikeinse leiders uit de Senaat (Bill Frist) en het Huis van Afgevaardigden (Dennis Hastert) de oproep steunden om de overeenkomst van P&O met Amerikaanse havens „opnieuw te bezien” nu dit bedrijf in Arabische handen komt. Bill Frist dreigde zelfs met wetgeving, waarop president Bush van zijn kant dreigde met een veto als het Congres daartoe zou besluiten.

De kwestie heeft volgens politieke waarnemers meer een politiek dan een veiligheidstechnisch karakter. „Deze Republikeinse regering gaat prat op haar successen in de strijd tegen het terrorisme; het is in dit verkiezingsjaar daarom erg aantrekkelijk voor de Democraten om dit Republikeinse verhaal onderuit te halen door erop te wijzen dat president Bush zoiets essentieels als de veiligheid van Amerikaanse havens uitbesteedt aan een Arabische overheid”, aldus analist Leon Hadar van het Cato Research Instituut in Washington.

De president heeft dat volgens Hadar niet tijdig ingezien, maar zijn partijgenoten in het Congres die dit jaar weer op verkiezingspad moeten, hebben dat wel juist ingeschat. Vandaar de zware steun van prominente Republikeinen voor de aanvankelijk louter Democratische bezwaren voor wat betreft de veiligheid van Amerika’s havens. „De Repuiblikeinen zijn bang dat de Democraten met dit onderwerp aan de haal gaan ten nadele van hun (Republikeinse) partij. Met zijn vetodreiging probeerde Bush dinsdag de partijdiscipline te herstellen, maar dat lijkt mij een overschatting van zijn politieke gezag in deze tweede en laatste ambtstermijn”, aldus Hadar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer