Sociale Vormingsplicht Antillen op 1 maart van kracht
WILLEMSTAD (ANP) – De Sociale Vormingsplicht op de Nederlandse Antillen wordt op 1 maart van kracht. Dat heeft de Antilliaanse regering dinsdag bekendgemaakt. De wet die de plicht mogelijk maakt is door de Staten aangenomen en is inmiddels ook gepubliceerd.
De komende vijf jaar moeten zo’n 3000 probleemjongeren van 16 tot en met 24 jaar geholpen worden aan een baan of aan aansluiting bij het reguliere onderwijs. De Dienst Jeugd en Jongerenontwikkeling (DJJO) heeft uitgerekend dat dat zo’n 45 miljoen euro gaat kosten.Nederland heeft al 19 miljoen euro daaraan bijgedragen, maar dat zal flink meer moeten worden. Volgens DJJO kunnen de Antillen zelf zo’n 6 miljoen euro opbrengen.
In maart 2005 begon een proef met de Sociale Vormingsplicht. Van de 214 jongeren die vrijwillig meededen, haakte ruim 20 procent voortijdig af. Verder bleek dat ruim 60 procent van de deelnemers gedragsproblemen heeft, waarvoor ze professionele begeleiding nodig hebben.
Bij de definitieve versie die in maart meteen van start gaat, worden jongeren verplicht om mee te doen aan de vorming. Doen ze dat niet, krijgen ze een geldboete die kan oplopen tot 2400 euro of twee maanden celstraf. Op het ontlopen van de vormingsplicht door te liegen over bijvoorbeeld behaalde diploma’s, staat zes maanden cel of 7100 euro boete.
Volgens het hoofd van DJJO, Yadira Bakhuis, gaan op 1 maart brieven de deur uit naar jongeren op de vijf eilanden van de Nederlandse Antillen. In het eerste jaar kunnen vijfhonderd van hen meedoen aan de vorming. In 2007 moet dat aantal zijn opgelopen tot duizend.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in Willemstad blijkt dat in 2005 44 procent van de Antilliaanse jongeren werkloos was. Dat is ruim 7 procent meer dan het jaar ervoor.