Drie jaar voor ontkenning Holocaust
WENEN - De omstreden Britse historicus David Irving is maandag door een rechtbank in Oostenrijk veroordeeld tot drie jaar cel wegens het ontkennen van de Holocaust in 1989. Dat berichtte het Oostenrijkse persbureau APA. De rechtszaak tegen de 67-jarige duurde maar één dag.
Irving kwam de rechtszaal binnen met een exemplaar van een van zijn boeken, ”Hitler’s War”, in de hand. Na afloop toonde hij zich geschokt door de uitspraak. Hij kondigde aan direct hoger beroep te zullen aantekenen. Wanneer dat beroep dient, is nog niet bekend.Irving gaf tijdens de rechtszitting toe zeventien jaar geleden de vernietiging van de Joden door de nazi’s te hebben ontkend, maar hij verzekerde er inmiddels andere opvattingen op na te houden. Irving zei nu te beseffen dat zijn uitlating onjuist was waarin hij het bestaan van gaskamers in Auschwitz ontkende.
De Oostenrijkse justitie beschuldigde Irving ervan destijds verscheidene voordrachten te hebben gehouden waarin hij het bestaan van de Holocaust ontkende. Irving had tot tien jaar cel kunnen krijgen op grond van de Oostenrijkse wetgeving.
Irving heeft een dertigtal boeken geschreven waarin hij de stelling verkondigt dat de meeste mensen in de concentratiekampen niet werden omgebracht, maar stierven aan ziekten zoals tyfus. Ook heeft hij beweerd dat Hitler maar weinig van de Holocaust afwist. Bovendien zou er „geen snipper bewijs” zijn dat de nazi’s de Jodenvernietiging op bedrijfsmatige wijze hadden aangepakt.
De historicus zei maandag dat hij de afgelopen jaren heeft kunnen kennisnemen van nieuw onderzoeksmateriaal waaruit blijkt dat de gaskamers wel degelijk hebben bestaan. „Ik ben geen Holocaustontkenner. Mijn opvattingen zijn veranderd. Geschiedenis is als een steeds groeiende boom. Hoe meer documentatie er beschikbaar komt, des te meer leer je. Ik heb sinds 1989 veel geleerd.”
De directeur van het Simon Wiesenthalcentrum, Efraim Zuroff, reageerde in november sceptisch op de nieuwe stellingname van Irving.
Voor het begin van het proces had Irving de aanklacht nog „belachelijk” genoemd, maar nu zei hij dat er voor hem niets anders opzit dan schuld te bekennen en dat het hem spijt dat hij met zijn vroegere uitlatingen de slachtoffers van de Holocaust heeft beledigd.
Irving werd al eens eerder veroordeeld voor een dergelijk vergrijp in Oostenrijk. De Oostenrijkse politie arresteerde de 67-jarige historicus, bekend van verscheidene lovende biografieën over Adolf Hitler, in november. Voor zijn ontkenning van de Holocaust is Irving eerder ook al veroordeeld in Groot-Brittannië en Duitsland. Hij is niet meer welkom in een aantal landen.
Irving heeft verschillende keren geprobeerd om op borgtocht onder zijn voorlopige hechtenis uit te komen, maar de rechtbank wees zijn verzoeken af omdat het gevaar dat hij ervandoor zou gaan groot werd geacht.
Volgens zijn advocaat Elmar Kresbach ontvangt Irving elke week 300 brieven uit alle delen van de wereld, waarin hij voor zijn omstreden werk en uitlatingen geprezen wordt en werkt hij in de gevangenis aan zijn memoires onder de titel ”Irving’s War”.