Buitenland

Vogelgriep breidt uit naar vasteland Duitsland

SCHWERIN (ANP/AFP/RTR/DPA) - De vogelgriep heeft zich zondag in Duitsland uitgebreid naar het vasteland. Bondskanselier Merkel noemt de situatie ernstig. Het virus duikt in steeds meer landen op en is inmiddels ook in India, Frankrijk en Iran geconstateerd.

20 February 2006 06:35Gewijzigd op 14 November 2020 03:29
WARDER - Saskia Langereis van dierenambulance Purmerend haalde zaterdag een dode reiger uit de sloot. De medewerkers van de dierenambulance worden veelvuldig gebeld door mensen die de dode vogels niet meer zelf durven op te ruimen. Foto: ANP
WARDER - Saskia Langereis van dierenambulance Purmerend haalde zaterdag een dode reiger uit de sloot. De medewerkers van de dierenambulance worden veelvuldig gebeld door mensen die de dode vogels niet meer zelf durven op te ruimen. Foto: ANP

In het noorden van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern werd het virus H5N1 gevonden in een buizerd en een zilvermeeuw. Daarmee komt het totaal aantal besmettingen in Duitsland op 81. Het virus werd voor het eerst gevonden op het nabijgelegen eiland Rügen in de Oostzee.Op Rügen worden intussen eenden, ganzen en kippen afgemaakt, aldus minister Till Backhaus van Landbouw van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Het gaat vermoedelijk om duizenden dieren. Het eiland is tot rampgebied verklaard omdat de lokale autoriteiten de berging van dode vogels niet meer op eigen kracht aankunnen.

De deelstaat heeft besloten tot de ingrijpende maatregel om het risico op verspreiding zo klein mogelijk te houden. „We hebben te maken met een extreem gevaarlijke situatie”, zei Backhaus. Bondskanselier Angela Merkel bracht een onverwachts bezoek aan het getroffen gebied.

In eerste instantie worden vogels in de directe omgeving van de vindplaatsen geruimd. Op Rügen zijn achthonderd pluimveehouderijen met meer dan 400.000 dieren. Merkel beloofde extra financiële hulp. De komende drie weken zijn diertransporten van het eiland verboden.

De deelstaatregering heeft het leger ingeschakeld om een verdere verspreiding te voorkomen. Een eenheid van de Bundeswehr heeft de gebieden afgegrendeld waar de afgelopen week besmette dode vogels zijn gevonden. Voertuigen worden bij het verlaten van het eiland grondig ontsmet.

Het Franse ministerie van Landbouw bevestigde het gevaarlijke virus in een wilde eend te hebben gevonden. Nog eens vijftien gestorven wilde vogels worden getest op de ziekte. Frankrijk is de grootste pluimveeproducent van de EU en ligt op een kruispunt voor trekvogels.

Minister Bussereau van Landbouw liet weten dat vanaf woensdag 900.000 stuks pluimvee worden gevaccineerd. Het virus is aleen nog maar opgedoken bij wilde vogels en daarom heeft Parijs nog geen plannen om over te gaan tot massale vernietiging van dieren.

Inmiddels is het H5N1-virus in zes landen van de Europese Unie aangetroffen. Dit weekeinde werden twee nieuwe gevallen in Oostenrijk gemeld. In Italië zijn al zestien gevallen bekend. Na het zuiden is het virus ook gevonden in de centrale provincie Umbrië.

In Nederland houden pluimveehouders zich al goed aan de afschermplicht die vanaf maandag geldt. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Inspectiedienst (AID) bij zestig bedrijven. Vanaf maandag voert de AID de controles op en wordt ook bij particulieren een kijkje genomen.

De Indiase autoriteiten constateerden de ziekte voor het eerst in het district Nandurbar in de westelijke deelstaat Maharashtra. De afgelopen week zijn hier zeker 50.000 vogels gestorven. Zestig teams van veeartsen hadden tot zondag nog eens 20.000 stuks pluimvee vernietigd.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid in New Delhi zijn nog geen mensen besmet met H5N1. Wel worden tientallen mensen getest op aanwezigheid van het virus. De directeur Volksgezondheid van Maharashtra hoopt de uitbraak in vier tot vijf dagen onder controle te hebben.

In Iran bleken meer dan honderd dode zwanen in de noordelijke provincie Gilan besmet met H5N1, meldde de BBC. Het veterinaire hoofd van de islamitische republiek, Hossein Hassani, verklaarde ondanks de uitbraak zich „geen zorgen te maken” over besmetting van mensen.

Verder zijn in Egypte acht dierentuinen, waaronder die in de hoofdstad Caïro, gesloten om verdere verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Ondanks pogingen van de regering om dat te voorkomen, duikt het virus hier in steeds meer provincies op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer