Buitenland

Politie blokkeert Pakistaanse betoging cartoons

MULTAN/KUALA LUMPUR - Verspreid over Pakistan zijn vrijdag duizenden betogers de straat op gegaan om te protesteren tegen de spotprenten van de profeet Mohammed.

Buitenlandredactie
17 February 2006 21:17Gewijzigd op 14 November 2020 03:29

De politie maakte in Multan, in het oosten van Pakistan, een eind aan een demonstratie en verrichtte 125 arrestaties. In Karachi, in het zuiden van het land, werden vrijdag zeventig betogers aangehouden.Eerder deze week vielen vijf doden bij spotprentprotesten in Pakistan.

De Pakistaanse imam Mohammed Yousaf Qureshi heeft vrijdag een beloning van 1,5 miljoen roepie (21.000 euro) plus een auto uitgeloofd voor degene die de tekenaar van de omstreden spotprenten van de profeet Mohammed vermoordt. Hij leek niet te weten dat de tekeningen zijn gemaakt door twaalf verschillende cartoonisten.

Qureshi deed de belofte tijdens gebedsdiensten in een moskee en een religieuze school in Peshawar. Een lokaal juweliersgenootschap zou één miljoen dollar (840.000 euro) aan de beloning willen bijdragen, maar dat bericht kon niet worden bevestigd.

Naar aanleiding van de gewelddadige protesten heeft de Deense ambassade in Pakistan vrijdag tijdelijk haar deuren gesloten. Het ambassadepersoneel heeft het land niet verlaten. Vorige week sloot Denemarken zijn ambassades in Libanon, Syrië, Iran en Indonesië.

De Pakistaanse ambassadeur in Denemarken is teruggeroepen voor overleg over de spotprenten, zo maakte het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Een woordvoerster wilde niet zeggen of de ambassadeur formeel is teruggeroepen.

De Amerikaanse oud-president Bill Clinton, die een kort bezoek bracht aan de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, bekritiseerde de spotprenten, maar zei dat boze moslims door hun gewelddadige protesten een kans laten lopen om de banden met het Westen te verbeteren. „Ik kan u vertellen dat de meeste mensen in de Verenigde Staten, net als in Europa, veel respect hebben voor de islam”, zei hij. Clinton was op bezoek om een overeenkomst te tekenen met de Pakistaanse regering over een aids-project door zijn stichting.

Ook in andere Aziatische landen werd vrijdag door duizenden mensen geprotesteerd tegen de spotprenten. In India werden Deense vlaggen verbrand, in Maleisië werd een pop die president Bush moest voorstellen aan de vlammen prijsgegeven. Vijfhonderd moslims hielden in Bangladesh een vreedzame demonstratie tegen de cartoons.

In Denemarken zelf bleek vrijdag uit een peiling van de krant Boersen dat de bevolking redelijk positief is over de manier waarop premier Rasmussen met de zaak omgaat. Ruim 41 procent van de Denen vindt dat Rasmussen de crisis goed hanteert. Ruim 40 procent is neutraal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer