Buitenland

„Idee Hamasregime ten val brengen is hypocriet”

JERUZALEM (AP) – Plannen die Israël en de Verenigde Staten zouden smeden om een Palestijnse Hamas–regering snel ten val te brengen of zelfs te voorkomen dat die aantreedt zijn hypocriet, heeft de radicale Palestijnse organisatie dinsdag gezegd.

14 February 2006 13:39Gewijzigd op 14 November 2020 03:28

De New York Times berichtte dinsdag dat de VS en Israël een campagne overwegen om de Palestijnen geld te onthouden en zo te zorgen dat de Hamas de sympathie van de bevolking kwijtraakt. Israëlische veiligheidsfunctionarissen gaven dinsdag toe dat bekeken wordt hoe de Hamas zo snel mogelijk uit de macht kan worden verdreven. Er wordt vooral gedacht aan het dichtdraaien van de geldkraan, in de hoop dat de Palestijnen dan snel genoeg krijgen van de Hamas en gaan roepen om de terugkeer van Fatah, zeiden zij. Een medewerker van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken zei dat Israël overweegt de Palestijnen zo af te knijpen en internationaal te isoleren dat er niet eens een Hamas–regering komt. Een woordvoerder van het ministerie ontkende dat er zulke plannen bestaan.Hamas–woordvoerder Mushir al Masri, een van de leden van het nieuwe parlement, wees de veronderstelde plannen als belachelijk van de hand. ‘Dit is een (…) verwerping van het democratische proces waar de Amerikanen dag en nacht om roepen’, zei Al Masri. ‘Het is inmenging en een collectieve bestraffing van onze mensen omdat ze het democratische proces op een transparante en eerlijke manier in praktijk hebben gebracht’, zei hij. ‘We hebben een krachtig islamitisch en Arabisch standpunt nodig om ons hiertegen te verweren.’

Het nieuwe Palestijnse parlement komt zaterdag voor het eerst bijeen en verwacht wordt dat er binnen enkele weken een Hamas–regering wordt gevormd. Met het oog daarop droeg het demissionaire Fatah–parlement maandag snel een aantal belangrijke bevoegdheden over aan de Palestijnse leider Mahmoud Abbas, die na het aantreden van een Hamas–regime als president aanblijft. Abbas mag de rechters benoemen voor een nog op te richten constitutioneel hof dat wetgeving van het nieuwe, door de radicale Hamas gedomineerde parlement kan blokkeren. Ook werden vier van zijn getrouwen benoemd op belangrijke overheidsposten. Abbas plaatste ook de Palestijnse nieuwsmedia – tv, radio, en persbureau – weer onder zijn gezag.

Het idee om na het aantreden van een Hamas–regering financiële hulp aan de Palestijnen te onthouden is al vaker geopperd. Het Westen heeft gedreigd te stoppen met zijn steun van bijna 1 miljard dollar, hoewel er al scheuren in het eenheidsfront zijn ontstaan door het Russische aanbod aan de Hamas om in Moskou te komen praten en de Franse bijval voor dat initiatief. Israël heeft gedreigd ongeveer vijftig miljoen dollar aan maandelijkse belastinginkomsten die het voor de Palestijnen int, achter te houden.

Wel nieuw is het idee om een regimeverandering te forceren door de Palestijnse bevolking nog meer ontberingen te laten lijden dan zij nu al doet. Zelfs met de westerse hulp en de belastinginkomsten erbij zal de Palestijnse Autoriteit in 2006 waarschijnlijk op een begrotingstekort van 660 miljoen dollar uitkomen. Zonder dat geld zou een Hamas–regering talloze mensen moeten ontslaan, waardoor evenveel gezinnen aan de bedelstaf zouden raken. Israël kan de Palestijnen daarnaast nog dwarszitten door het vervoer van personen en goederen tussen de Gazastrook en de Westoever te bemoeilijken en de grenzen te sluiten voor Palestijnse arbeiders.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat waarschuwde dat praten over het afzetten van de Hamas een averechts effect kan hebben. Het kan bijvoorbeeld heel goed gebeuren, zei hij, dat de Palestijnen niet de Hamas, maar Israël en de VS de schuld geven van hun ellende als de betalingen worden gestopt. Daar komt nog bij dat de Hamas er alles aan zal doen om het tekort te laten aanvullen door de moslimlanden en particuliere donors.

Israëlische veiligheidsfunctionarissen zeiden niet optimistisch te zijn over de kansen om de Hamas ten val te brengen. Momenteel wordt gewerkt aan een plan van aanpak dat later deze week aan waarnemend premier Ehud Olmert en minister van defensie Shaul Mofaz wordt voorgelegd. Mofaz gaat met de Egyptische autoriteiten spreken over het aantreden van de Hamas–regering en over veiligheidsmaatregelen. Voor zijn vertrek naar Caro zei hij voor de legerradio dat Israel de middelen heeft om een Hamas–regering aan te pakken ‘als de Hamas een situatie creëert waarin de Hamas zich als een terreurgroep blijft gedragen en de Palestijnse Autoriteit overneemt’.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer