Democraten VS eisen aftreden minister
WASHINGTON (ANP) – De Democratische oppositie in de Verenigde Staten wil dat minister Chertoff van Binnenlandse Veiligheid zijn biezen pakt. Hij zou zijn verantwoordelijkheid moeten nemen voor het falen van de federale overheid in de hulpverlening na orkaan Katrina afgelopen jaar.
De oproep aan Chertoff om te vertrekken, kwam maandag van de Democratische afgevaardigden Melancon en Jefferson. Zij zaten als enige Democraten in een speciale commissie van het Huis van Afgevaardigden die onderzoek deed naar de hulpverlening. De inhoud van het rapport lekte zondag uit en Melancon en Jefferson gaven hun commentaar al voor de officiële presentatie van het rapport woensdag.Volgens het rapport hebben topfunctionarissen van de overheid waarschuwingen over de omvang van de orkaan Katrina in de wind geslagen. Van in het Witte Huis tot in het stadhuis in New Orleans, waar de orkaan zware verwoestingen aanrichtte, was sprake van inefficiëntie en machteloosheid. De commissie bestempelt de omgang met Katrina als een nationaal fiasco.
Het handelen van de regering werd volgens het rapport (zeshonderd pagina’s) gekenmerkt door „inefficiëntie" en „organisatorische verlamming". Vooral Chertoff krijgt ervan langs. Hij voerde de noodmaatregelen „laat, niet doelmatig of helemaal niet" in. Dat leidde tot een vertraging van de inzet van federale troepen en materialen met zeker drie dagen. Stafmedewerkers van het Witte Huis waren niet in staat op de juiste wijze met alle informatie om te gaan, waardoor president Bush onvolledige adviezen kreeg, aldus de onderzoekers.
The Washington Post meldde maandag op basis van twee andere overheidsrapporten dat het Amerikaanse agentschap voor rampenbestrijding FEMA, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, miljoenen over de balk heeft gesmeten na Katrina.
Voor de opvang in hotels van geëvacueerden uit de rampgebieden werd veel te veel geld betaald en circa 900.000 vermeende Katrina–slachtoffers kregen financiële steun op grond van valse identiteitsgegevens. Tot het hulppakket behoorde onder meer een creditcard waarmee tot 2000 dollar aan eerste levensbehoeften konden worden aangeschaft. Tegen 212 fraudeurs is intussen een aanklacht opgesteld.