Utrecht eerste provincie met fietspadentest
UTRECHT (ANP) - De Fietsersbond heeft in opdracht van de provincie Utrecht 400 kilometer provinciale fietsroutes getest. Zowel de bond als de provincie is redelijk tevreden over de kwaliteit van de fietspaden en -stroken, zo bleek donderdag tijdens de presentatie van de resultaten van het onderzoek.
Omdat Utrecht de eerste provincie is waar een dergelijke test is uitgevoerd, is er nog geen vergelijkingsmateriaal. De rijkwaliteit van de fietsroutes werd in kaart gebracht met een hightechmeetfiets, voorzien van een computer, gps en een videocamera.Met de apparatuur op de fiets zijn onder meer trilling (kwaliteit van het wegdek), snelheid, omrijfactor, oponthoud bij verkeerslichten, de breedte van fietspaden, voorrangsrechten, maar ook de sociale veiligheid gemeten. Dat laatste gebeurde aan de hand van videobeelden waarop te zien is of routes al dan niet verlicht zijn en of bijvoorbeeld struiken het zicht belemmeren.
De Fietsersbond constateerde maar een klein aantal grote problemen, maar daar bleek in een geval weinig aan te doen: de Grebbeberg is nu eenmaal hoog en steil en kan niet zomaar afgegraven worden. Een ander groot probleem is de fietsafstand tussen Soest en Soesterberg. Maar dat probleem verdwijnt vanzelf als vliegbasis Soesterberg binnenkort wordt opgeheven. Andere minpunten waren de conclusie dat 10 procent van de fietsroutes een slecht tot matig wegdek heeft of te smal is, alsmede de lange wachttijden bij verkeerslichten bij de grotere kruispunten.
Verkeersgedeputeerde G. Mik toonde zich blij met het rapportcijfer 9 voor het comfort van de Utrechtse fietspaden. Een aantal aanbevelingen van de Fietsersbond is volgens Mik al uitgevoerd of opgenomen in de planning. De rest wordt uitgevoerd tijdens regulier onderhoud of wordt onderdeel van een plan van aanpak. „Maar we kunnen niet overal ruim baan geven aan fietsers”, aldus Mik. Hij maakt daarbij een uitzondering voor de paden waar de veiligheid in het geding is en waarvan veel fietsers gebruikmaken.
Het onderzoek van de Fietsersbond kostte de provincie 80.000 euro; voor de hightechmeetfiets telde de bond 50.000 euro neer. De fiets is onlangs of wordt binnenkort ook ingezet voor metingen in de gemeenten Westland en Groningen, in de Achterhoek en in negen Belgische steden.