Spanningen rond cartoons houden aan
TEHERAN - Uitbarstingen van woede tegen de omstreden cartoons van de profeet Mohammed houden aan.
Driehonderd demonstranten hebben maandag in Afghanistan een Noors kamp van de NAVO-vredesmacht ISAF aangevallen. Daardoor kwam een actievoerder om het leven en raakten er vijf gewond, aldus een Afghaanse functionaris.Met onder meer molotovcocktails en stenen bekogelden de demonstranten de kantoren van het regionaal reconstructieteam in Meymaneh, een stad in het noordwesten van Afghanistan. Zij brachten de twintig Noren die er gelegerd zijn zo in het nauw, dat die luchtsteun en versterking over land hebben gevraagd. De gewraakte cartoons hebben ook in een Noorse krant gestaan.
In Afghanistan vielen maandag al zeker drie doden bij gewelddadige protesten tegen de tekeningen. In het naburige Pakistan gingen dinsdag ook duizenden demonstranten de straat op. Met name in het grensgebied met Afghanistan uitten moslims hun woede over de tekeningen. Ook in Libanon, Somalië en in de Gazastrook kwam het maandag tot rellen.
Denemarken, dat als eerste de cartoons publiceerde, heeft dinsdag ook zijn burgers in Indonesië opgeroepen het land te verlaten uit angst dat demonstraties uit de hand lopen. Dat heeft de ambassade in Jakarta gemeld.
Voor de tweede opeenvolgende dag hebben Iraniërs dinsdag de Deense ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran bestormd. Tientallen woedende moslims gooiden molotovcocktails naar het pand. Denemarken heeft eerder staatsburgers in onder meer Libanon en Syrië opgeroepen de landen te verlaten. Uit angst voor lijf en leden mijdt de Deense nationale tafeltennisploeg volgende week twee belangrijke toernooien in Qatar en Koeweit.
Om de gemoederen te bedaren overlegt de Deense krant Jyllands-Posten, die de cartoons oorspronkelijk publiceerde, met Deense moslimorganisaties over een gezamenlijke verklaring. Jyllands-Posten wil opnieuw zijn spijt betuigen voor het beledigen van moslims, maar geen excuus aanbieden voor het plaatsen van de spotprenten.
De cartoons waren juist bedoeld als pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting en tegen zelfcensuur.