Recordtekort op begroting Bush
NEW YORK - De regering-Bush wil in het volgende fiscale jaar (oktober 2006 t/m september 2007) 2,77 biljoen (miljoen maal miljoen) dollar uitgeven. Dat betekent onder meer dat het financieringstekort zal oplopen tot een record van 423 miljard dollar.
Kenmerkend voor de begroting is een stijging van 7 procent voor de uitgaven voor defensie, die mag rekenen op 439 miljard dollar. Daar komen nog eens 120 miljard dollar bij voor de oorlogen in Irak en Afghanistan. Ook de binnenlandse veiligheid mag op miljarden meer rekenen, maar daarvoor moeten tal van sociale programma’s en onderwijs bloeden.President Bush wil onder meer schrappen in medicare (de ziektekostenregeling voor 65-plussers) en hij wil snoeien in de subsidies voor landbouw. Sommige politici zien weinig in zulke voorstellen in een verkiezingsjaar. „Dit pakket voorstellen wordt moeilijk verkoopbaar”, aldus Republikeins senator Judd Gregg, voorzitter van de begrotingscommissie van de Senaat.
Zijn collega Arlen Specter noemde kortingen op sociale programma’s en onderwijs „onverantwoord.” De regering stelt verder voor de belastingverlagingen die president Bush in zijn eerste termijn doordrukte, permanent te maken. Deze lopen anders namelijk in 2010 af. Volgt het parlement dit voorstel, dan zal het financieringstekort de komende jaren tot nieuwe recordhoogten stijgen.
Volgens Joshua Bolten, directeur begrotingen van het Witte Huis, moet men tekorten echter afzetten tegen de stijgende totale omvang van de economie. „Daarnaast mag je niet vergeten dat de belastingverlagingen een belangrijke impuls waren voor het recente herstel van de economie”, aldus Bolten.
Democratisch senator Kent Conrad betwijfelt dat. „Economen zijn het er nog steeds niet over eens of de belastingverlagingen hebben bijgedragen aan het herstel van de economie of dat zij de schuldenberg van de overheid zodanig opdrijven dat zij fungeren als rem op de economische groei”, aldus Conrad. Hij kritiseert verder het feit dat de regering bij de projecties van toekomstige tekorten belangrijke posten weglaat, zoals de miljardenkosten van de militaire operaties in Irak en Afghanistan.