Israël slaat terug na actie Hezbollah
JERUZALEM - Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben vrijdag in het zuiden van een Libanon doelen van de radicale beweging Hezbollah onder vuur genomen. De aanval was een vergelding voor een eerdere beschieting door Hezbollahstrijders van een Israëlische legerpost aan de grens met Libanon. Dat heeft een Israëlische legerwoordvoerder verklaard.
De Israëlische toestellen voerden zeker drie aanvallen uit op doelen bij de Libanese grensplaats Kfar Shouba. Het is niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.Raketten van Hezbollah sloegen een uur eerder in bij de Rwaisat al-Alampost in de Shebaa Farms. Volgens de Israëlische legerwoordvoerder is één militair gewond geraakt. Het afgelegen gebied staat onder controle van Israël, maar is volgens de sjiitische beweging Hezbollah Libanees gebied.
De schermutselingen komen twee dagen nadat Israëlische militairen in het omstreden gebied een Libanese herder hadden gedood.
Bewakers van het Israëlische leger vertrekken uit de Joodse nederzetting Yitzhar op de Westelijke Jordaanoever, omdat soldaten de afgelopen maanden herhaaldelijk zijn aangevallen door bewoners. Dat heeft het leger gisteren bekendgemaakt. Eerder deze week kwam het tot schermutselingen tussen leger en politie enerzijds en duizenden kolonisten die de sloop van negen huizen in een illegale nederzetting probeerden te verhinderen, anderzijds. Er vielen meer dan 200 gewonden.
In Yitzhar vielen donderdag tien gemaskerde mannen een soldaat aan die op wacht stond. Ze bedreigden hem, gooiden hem op de grond, stalen zijn legerradio en sloegen op de vlucht, meldde het leger. Een uur eerder hadden inwoners de banden lek gestoken van de jeep van een Israëlische commandant. Bij een derde incident op gisteren werden eveneens de banden van een legerjeep lek geprikt.
Volgens de Israëlische krant Haaretz besloot het leger te vertrekken na waarschuwingen van de inlichtingendienst dat de kolonisten in Yitzhar van plan waren meer aanvallen op soldaten te plegen. Soldaten zullen in het gebied blijven patrouilleren en een surveillancepost in de buurt blijven bemannen, meldde de krant Jerusalem Post.
Drie Israëliërs, onder wie twee kinderen, zijn gisteren gewond geraakt toen een Palestijnse raket insloeg in een kibboets vlak bij de Gazastrook, aldus ooggetuigen en de ambulancedienst. Van een van de kinderen was de toestand kritiek. De verantwoordelijkheid voor de beschieting is nog door niemand opgeëist.
De Palestijnse president Mahmud Abbas overlegt vandaag met een leider van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas, Ismail Haniyah, over de vorming van een regering. Haniyah zei dit gisteren in Gaza na een bijeenkomst van zijn partij die belegd was om te ageren tegen de verspreiding van spotprenten van de profeet Mohammed in Europese media.
Hamas won 25 januari de Palestijnse parlementsverkiezingen met grote overmacht. Haniyah zei dat hij met Abbas zal spreken over de nieuw te vormen regering en over de eerste zitting van het nieuwe parlement. Daarin heeft Hamas 76 van de 132 zetels verworven.
Haniyah stond boven aan de kieslijst omdat hij als relatief gematigde figuur binnen Hamas ook Fatahkiezers zou lokken. Hij werd in 1962 in de Gazastrook in een vluchtelingenkamp geboren. Zijn ouders moesten in 1948 uit het destijds Palestijnse kustplaatsje Ascalon vluchten. Haniyah werd als student Arabische literatuur politiek actief. Hij werd verschillende keren gevangen gezet en in 1992 door de Israëli’s over de grens met Libanon gezet.
Na een jaar kon hij terugkeren naar de Gazastrook. Toen Israël Hamasgrondlegger sjeik Yassin in 1997 vrijliet, werd Haniyah een van diens naaste medewerkers. Hij was onder meer belast met de contacten met de Palestijnse Autoriteit die gedomineerd werd door Fatah. Die functie geeft hem nu mogelijk goede papieren om premier te worden onder (Fatah)president Abbas.
Omdat Israël zo veel vermoede Hamaskopstukken vermoordt, heeft de beweging de namen van politieke leiders geheim gehouden. Aangenomen wordt dat Haniyah sinds de moord op Yassin in 2004 tot de politieke top drie van Hamas hoort, samen met Mahmud Zahhar en Sayid al-Sayam volgens inschattingen van bronnen van de BBC.
De rivaal van Hamas, de wereldlijker ingestelde partij Fatah, verloor in januari smadelijk. De Fatahleider die erg populair is, Marwan Barghouthi, is door Israël gevangen gezet. Fatahkopstukken die in de Palestijnse Autoriteit actief zijn, spraken de kiezers duidelijk niet aan door de corruptie of door de betrokkenheid bij het voor Palestijnse bedroevende ’vredesproces’.
Abbas was vrijdag al in de Gazastrook. Hij herhaalde de voorwaarde dat de nieuwe regering de akkoorden die de Palestijnse Autoriteit met de Joodse Staat heeft gesloten, moet respecteren. Hij zei „spoedig” met Hamas te praten.
Hamas betwist nadrukkelijk het bestaansrecht van de Joodse Staat die eind jaren veertig gewapenderhand in Palestina werd gevestigd. De beweging stelt dat geweld is geoorloofd tegen de bezetting. Westerse mogendheden hebben net als Israël de beweging als „terroristisch” betiteld. Israël wenst geen contact met de groep die Israël wil vernietigen.