Israël ontruimt nog meer nederzettingen
JERUZALEM - Voor de verkiezingen van 28 maart zullen nog meer illegale Joodse nederzettingen op de Westoever worden ontruimd, hebben de Israëlische media donderdag bericht.
De mededeling komt een dag nadat de ontruiming en sloop van de nederzetting Amona tot een ware veldslag leidde tussen leger en oproerpolitie aan de ene kant en enkele duizenden kolonisten aan de andere kant, die zich met hand en tand verzetten. In totaal vielen woensdag meer dan 250 gewonden. Volgens de politie zijn 75 betogers aangehouden.De kolonisten en demonstranten verschansten zich onder meer in negen woningen die de kolonisten er hadden gebouwd. De panden werden zodra ze waren ontruimd onmiddellijk gesloopt. De politie sprak van uitzonderlijk gewelddadig verzet tegen de ontruiming en meldde twee zwaargewonden in de eigen gelederen.
Na lang juridisch touwtrekken besloten de Israëlische autoriteiten deze kolonie op de bezette Westelijke Jordaanoever op te doeken. Ze zijn ook naar de Israëlische regels illegaal.
Naar internationaal recht is de kolonisatie van bezet land altijd illegaal. De Israëli’s maken echter onderscheid tussen erkende Joodse nederzettingen en de kolonisatie die onder de noemer illegale nederzettingen of illegale voorposten (van nederzettingen) valt.
Amona, gesticht op land van een Palestijnse eigenaar in 1996, is een van deze naar schatting meer dan honderd illegale voorposten. Er zijn verder 120 door de Israëlische overheid erkende kolonies, waarvan de strategisch gekozen ligging de greep op de bezette Westelijke Jordaanoever versterkt.
Volgens de Legerradio en het dagblad Ha’aretz wordt nog zeker één nederzetting ontmanteld voor de verkiezingen, maar worden het er misschien twee.