Buitenland

EU wil met burger praten over Europa

BRUSSEL - De EU wil, onder het motto ”Samen praten over Europa”, de communicatie in de richting van het publiek verbeteren en daardoor de kloof met de burger verkleinen. Vicevoorzitter Wallström van de Europese Commissie heeft woensdag een witboek hierover gepresenteerd.

Buitenlandredactie
2 February 2006 11:08Gewijzigd op 14 November 2020 03:26

De daarin opgenomen gedachten vormen de basis voor een „brede raadpleging” in de komende zes maanden. Aan de hand van de ontvangen reacties van overheden, organisaties en individuele personen, via een speciale, meertalige website, zullen daarna concrete actieplannen worden ontwikkeld.De betrokken problematiek staat vooral in de schijnwerpers sinds de afwijzing van de grondwet bij de referenda in Frankrijk en Nederland, vorig voorjaar. „De Unie is een volwassen politiek project, maar slaagt er tot dusver niet in het hart van de mensen te bereiken”, constateert Wallström. Als een van de oorzaken daarvan merkt zij aan dat Brussel onvoldoende weet welke wensen er leven onder de bevolking. Daarom bepleit zij een wijziging in de aard van de informatiestromen: „van monoloog naar dialoog”, in haar bewoordingen. „We moeten de tendensen in de publieke opinie beter begrijpen”, aldus de Zweedse commissaris.

Verder stelt zij vast dat de EU in de media vaak alleen kan rekenen op belangstelling bij belangrijke gebeurtenissen, zoals een top van de regeringsleiders. Op andere momenten schiet de omvang van de verslaggeving, ondanks dat meer dan duizend correspondenten zijn gestationeerd bij de diverse instellingen van de gemeenschap, naar haar mening tekort. Zij hoopt via de nu ingeslagen weg meer interesse te mobiliseren voor de dagelijkse gang van zaken in de Europese politiek. „Succes bij de pogingen om de burger meer te betrekken bij de EU hangt af van de inzet van alle spelers.”

De Commissie overweegt het eigen nieuwskanaal Europe by Satellite (EBS), dat uitzendt via internet en dat zich nu beperkt tot het integraal weergeven van vergaderingen en persconferenties, op te tuigen tot een volwaardig tv-station dat de kijker tevens voorziet van commentaar en achtergrondreportages. Daarbij rijst echter de vraag in hoeverre in de programma’s ook de geluiden van de sceptici ten aanzien van de eenwording een plaats krijgen.

Tegenover het persbureau AP reageerde de International Press Association (IPA), die de journalisten vertegenwoordigt die geaccrediteerd zijn bij de EU, dan ook met de nodige reserves op de voorstellen van Wallström. Volgens de IPA lijkt het erop dat de EU de regie over wil nemen over de berichtgeving die vanuit Brussel en Straatsburg de consument bereikt en dat vindt zij geen goede ontwikkeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer