Egypte en Abbas stellen strenge eisen aan Hamas
CAIRO (ANP/RTR/AFP) – De Palestijnse president Mahmoud Abbas en Egypte stellen strenge eisen aan de vorming van een regering door Hamas in de Palestijnse gebieden. In navolging van de internationale gemeenschap eisen zij dat de radicale islamitische beweging het geweld afzweert en het bestaansrecht van Israël erkent.
Naast deze twee voorwaarden moet Hamas ook alle door de Palestijnen getekende akkoorden met Israël naleven. Dat zei de chef van de Egyptische veiligheidsdienst, Omar Suleiman, woensdag na een ontmoeting tussen Abbas en de Egyptische president Hosni Mubarak.„Als zij dit niet doen zal Abu Mazen (Abbas) ze niet vragen een regering te vormen. Abu Mazen zal (in dat geval) een regering vormen met andere partijen", zei Suleiman die bij het gesprek aanwezig was en Abbas een dag eerder ook al sprak.
Overigens sprak een hoge anonieme Palestijnse functionaris later tegen dat Abbas van Hamas verlangt dat die het bestaansrecht van Israël erkent.
Abbas zal naar verwachting donderdag een delegatie van Hamas in Caïro ontvangen. Een dag later spreekt de president in Gaza met leden van de radicale beweging over de vorming van een regering. Dat zei een Palestijnse diplomaat in Caïro.
Hamas won vorige week verrassend de Palestijnse verkiezingen en heeft een absolute meerderheid in het parlement. De gematigde Fatah–beweging van Abbas leed een historisch verlies en kwam uit op ongeveer een derde van de zetels.
In het handvest van Hamas wordt opgeroepen tot de vernietiging van aartsvijand Israël en de vestiging van een islamitische staat. Maar verscheidene Hamas–functionarissen, onder wie de in ballingschap levende Khaled Meshaal, hebben laten doorschemeren dat Hamas wel bereid is te praten over een bestand met Israël.
Hamas staat onder zware internationale druk om de gewapende strijd tegen de joodse staat te stoppen en Israël te erkennen. De Europese Unie en de Verenigde Staten dreigen de financiële hulp aan de Palestijnen te beperken als niet aan deze voorwaarden wordt voldaan. De Palestijnse Autoriteit is grotendeels afhankelijk van buitenlandse steun.
Israël is al overgegaan tot financiële strafmaatregelen. De Israëlische regering heeft woensdag definitief besloten geen douaneheffingen meer aan de Palestijnen over te maken, meldde een zegsman van waarnemend premier Olmert. Het gaat maandelijks om een bedrag van 55 miljoen dollar waarmee salarissen van ambtenaren worden betaald. De Palestijnse minister van Economische Zaken betitelde de stap als „onverantwoord."
Hamas zegt niet te zwichten voor deze druk en heeft gesuggereerd in de Arabische en islamitische wereld op zoek te gaan naar alternatieve geldstromen. Saoedi–Arabië en Qatar hebben inmiddels toegezegd respectievelijk 20 en 13 miljoen dollar over te maken aan de Palestijnse Autoriteit om de directe financiële problemen te verminderen. Dat heeft een Palestijnse regeringsfunctionaris woensdag gezegd. Het zou gaan om een bedrag van ongeveer 35 miljoen dollar.
Op de Westelijke Jordaanoever is de Israëlische oproerpolitie woensdag slaags geraakt met joodse kolonisten. Op bevel van de Israëlische regering werd daar een illegale nederzetting ontruimd. Volgens Israëlische media zijn zeker 250 mensen gewond geraakt.
Talrijke demonstranten en kolonisten verzetten zich in de plaats die ze Amona noemen fel tegen de ontruiming. Ze verschansten zich onder meer in negen woningen die de kolonisten er hadden gebouwd. De panden werden zodra ze waren ontruimd onmiddellijk gesloopt. De politie sprak van uitzonderlijk gewelddadig verzet tegen de ontruiming en meldde twee zwaar gewonden in de eigen gelederen.
Amona, gesticht op land van een Palestijnse eigenaar in 1996, is een van deze naar schatting meer dan honderd illegale voorposten. Er zijn verder 120 door de Israëlische overheid erkende kolonies waarvan de strategisch gekozen ligging de greep op de bezette Westelijke Jordaanoever versterkt.