Stroom gedumpte vrouwen Marokko houdt aan
BERKANE (ANP) – Het steunpunt voor remigranten (SSR) in Berkane, in het noordoosten van Marokko, heeft vorig jaar meer hulpvragen gekregen van achtergelaten vrouwen dan in de jaren ervoor. Onder de nieuwe meldingen zijn er opvallend veel van vrouwen die in een verder verleden, na een verblijf in Nederland, in hun herkomstland zijn gedumpt door hun man of vader.
Dat heeft het SSR vrijdag desgevraagd meegedeeld. In 2005 ondersteunde de stichting 33 vrouwen, die al voor dat jaar waren gedumpt. Verder kwamen er vorig jaar 36 eerste meldingen binnen. Normaal gaat het jaarlijks om ongeveer 25 gevallen. Medewerkster C. Pletten van het steunpunt verwacht dat zich de komende tijd nog meer vrouwen zullen melden die in 2005 zijn gedumpt.De vrouwen die in eerdere jaren werden achtergelaten, willen weten of ze alsnog kunnen terugkeren naar Nederland. Volgens Pletten is dat veelal niet mogelijk. De vrouwen hebben de weg naar de SSR mogelijk nu pas gevonden door de recente aandacht voor deze problematiek.
Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) bezocht vorig jaar juni het steunpunt tijdens een werkbezoek aan Marokko. Van de zeker zes vrouwen die de bewindsvrouw toen sprak, kon nog niemand terugkeren naar Nederland. In één zaak lukt dat waarschijnlijk wel, aldus Pletten.
De Tweede Kamer maakte zich vorig jaar druk om de vele tientallen, mogelijk honderden, vrouwen die elk jaar tegen hun wil worden achtergelaten tijdens een bezoek aan hun land van herkomst. Dat is niet alleen het geval in Marokko maar ook in Turkije, Egypte, Afghanistan, Pakistan en Iran. Hun mannen keren wel terug en halen vaak een nieuwe bruid naar Nederland.
De gedumpte vrouwen blijven vaak berooid achter, soms met kinderen. In hun eigen land worden ze vaak achtergesteld en met de nek aangekeken. Terugkeer naar Nederland is moeilijk, omdat de vrouwen vaak geen paspoort of eigen verblijfsvergunning hadden. De SSR biedt de vrouwen steun om zaken te regelen of eerlijker af te handelen. De meeste vrouwen willen terug naar Nederland maar dat lukt om allerlei redenen vaak niet.
De SSR heeft van Verdonk geld gekregen om drie jaar lang voorlichting en hulpverlening te geven over deze problematiek. De Tweede Kamer dwong verder af dat de SSR het komende jaar gefinancierd wordt. Het steunpunt biedt ook hulp aan Marokkaanse terugkeerders die moeilijkheden hebben met sociale uitkeringen of de nieuwe zorgverzekering. Onlangs kreeg de stichting op één dag een recordaantal van 150 mensen op het kantoor wegens de hoge kosten van de nieuwe zorgverzekering, aldus Pletten.