Binnenland

Kamer twist over burgerinitiatief

DEN HAAG - De Tweede Kamer is sterk verdeeld over het voorstel van voorzitter Weisglas om gewone burgers het recht te geven bepaalde onderwerpen op de agenda van de Kamer te plaatsen.

Redactie politiek
26 January 2006 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 03:25

Dat bleek woensdag in een eerste debatronde over het voorstel. De helft van de Kamer (PvdA, GroenLinks, SP en LPF) wil het voorstel van Weisglas zonder aanpassingen van kracht laten worden. Het voorstel houdt in dat burgers, mits ze 15.000 handtekeningen weten te verzamelen, een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld overlast door Marokkaanse jongeren, op de agenda van de Kamer kunnen plaatsen. Mits aan een aantal welomschreven voorwaarden is voldaan, is de Kamer dan verplicht aan dat onderwerp een debat te wijden.De andere helft van de Kamer (CDA, VVD, ChristenUnie, SGP) is eventueel bereid het voorstel te steunen, maar dan moet er wel een aantal drempels en beperkingen worden ingebouwd. Deze fracties willen bijvoorbeeld het aantal vereiste handtekeningen verhogen naar 40.000. „Als we dan in de Kamer een burgerinitiatief behandelen, moet het ook enig gewicht hebben”, aldus CU-woordvoerder Slob.

Net als Slob staat SGP-Kamerlid Van der Staaij niet afwijzend tegenover het idee van een burgerinitiatief. Belangrijk voor hem is dat het de representatieve democratie niet aantast, aangezien het de besluitvorming over een onderwerp geheel bij parlement en regering laat liggen. „Het is slechts het recht, niet meer maar ook niet minder, van burgers om zaken te agenderen.”

ChristenUnie en SGP zijn bereid het plan van Weisglas te steunen mits de Kamer de ingediende amendementen aanvaardt. Daaronder is ook het voorstel van Van der Staaij om alleen die onderwerpen voor een burgerinitiatief in aanmerking te laten komen die de afgelopen twee jaar niet op de agenda van de Kamer stonden. Dat voorkomt dat burgers het parlement dwingen onnodig in herhaling te treden.

De linkse fracties in de Kamer staan nu voor een dilemma. Zelf wijzen zij alle ingediende wijzigingsvoorstellen af. „Daarmee kleden we dat mooie burgerinitiatief weer helemaal uit”, aldus D66-woordvoerder Van der Ham. De benodigde steun van CDA, VVD, ChristenUnie en SGP kunnen zij echter alleen binnenhalen als zij op hun beurt de amendementen aan een meerderheid helpen.

En dan nog zijn ze er niet. CDA en VVD gaven woensdag aan dat zij over een ’uitgekleed’ burgerinitiatief opnieuw fractieberaad nodig hebben. Beide fracties zijn intern sterk verdeeld over het voorstel van Weisglas.

Christendemocraten en liberalen benadrukken dat burgers door middel van petities en het sturen van brieven en e-mails toch eigenlijk al voldoende instrumenten hebben om Kamerleden te benaderen en via hen zaken op de Kameragenda te plaatsen. „Als wij in de samenleving een probleem signaleren, dan gaan we toch niet wachten totdat burgers 15.000 handtekeningen hebben verzameld, maar dan gaan we er toch meteen over praten? Anders zouden we ons werk toch niet goed doen?” stelde VVD-Kamerlid Van de Beek.

De Kamer sprak donderdag verder over het onderwerp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer