Planeet buiten zonnestelsel aangetroffen
PRINCETON - Een internationaal team van astronomen heeft net buiten het zonnestelsel de tot nu kleinste aardachtige planeet buiten het zonnestelsel ontdekt. Dat schrijven ze donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
De planeet is ruim vijf keer zo groot als de aarde en bevindt zich dicht bij het centrum van de Melkweg, op 25.000 lichtjaar afstand van de aarde. De ster waar de planeet omheen cirkelt, staat twee keer zo ver weg als de aarde van de zon, ook een gewone ster. De onderzoekers schatten de oppervlaktetemperatuur op 220 graden onder nul.Sinds 1995 ontdekten astronomen 160 planeten buiten het zonnestelsel, zogenaamde exoplaneten. Deze verschillen echter allemaal sterk van de planeten in ons zonnestelsel.
De astronomen maakten gebruik van de ”gravitational microlensing”-techniek, waarmee ze planeten kunnen ontdekken buiten het zonnestelsel door nauwkeurig de afbuiging van het sterrenlicht te observeren. Die afbuiging wordt bepaald door zwaartekrachtsvelden rond de hemellichamen.
De onderzoekers verwachten dat deze techniek zal leiden tot de ontdekking van planeten die nog meer lijken op de aarde. Het aantreffen van leven buiten het zonnestelsel is volgens hen dan niet onwaarschijnlijk.