Binnenland

Parlementvaria

Karikatuur

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Addy de Jong en Jan van Klinken
23 January 2006 12:09Gewijzigd op 14 November 2020 03:24
FORTUYN …niet gedemoniseerd…
FORTUYN …niet gedemoniseerd…

Het is in LPF-kringen een veelbereden stokpaardje: de demonisering van Pim Fortuyn. De media zouden hun leider hebben afgeschilderd als een vreemdelingenhater en rechts-extremist, waardoor ze zich wellicht medeplichtig hebben gemaakt aan de moord op Fortuyn.Nu mag het waar zijn dat de media over het geheel genomen meer sympathie hebben voor links dan voor rechts, maar van een algemene demonisering van Fortuyn was toch echt geen sprake. Dat blijkt uit een analyse van ruim honderd politieke prenten waarin Fortuyn dan wel zijn ideeën onderwerp van spot en hoon zijn. Een stagiaire van het Parlementair Documentatiecentrum in Den Haag bracht de cartoons in kaart en sprak met vrijwel alle tekenaars.

Slechts van een handvol tekeningen kon de stagiaire zeggen dat zij demoniserend waren. Zo plaatste NRC Handelsblad een cartoon waarop Fortuyn als een duivel met hoorntjes werd afgebeeld. In enkele andere prenten werd een link gelegd met het nationaalsocialisme. Fortuyn als fascist, zeg maar. Voor het overige bleven de cartoons binnen de grenzen van het betamelijke. Dit in tegenstelling tot het beeld dat bij menig LPF’er bestaat. Over karikaturen gesproken.
Rectificatie

In het gevecht tussen GroenLinks en senator Pormes heeft laatstgenoemde een kleine overwinning behaald. De Utrechtse rechtbank heeft partijvoorzitter Meijer gelast enkele uitspraken over Pormes te rectificeren. Dat is inmiddels gebeurd. In een advertentie in een aantal landelijke dagbladen bekende Meijer dat hij Pormes ten onrechte heeft beschuldigd van betrokkenheid bij een schietpartij in Assen in 1982.

Pormes is een Zuid-Molukker. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig was het in zijn kringen zeer onrustig. Dat leidde tot diverse gewelddadige uitbarstingen, waaronder een treinkaping en enkele gijzelingen. In de nacht van 11 juni 1982 werd een politiewagen beschoten. Daarvoor stonden Zuid-Molukse jongeren terecht. Ook Pormes moest voor het hekje komen. In eerste instantie werd hij veroordeeld, in hoger beroep echter vrijgesproken.

Naar aanleiding van publicaties in de media dook GroenLinks in het verleden van Pormes en kwam daarbij tot de conclusie dat hij op technische gronden was vrijgesproken. Zijn betrokkenheid bij de aanslag zou niet zijn weerlegd. De Utrechtse rechter vindt echter dat GroenLinks zich toch aan de vrijspraak moet houden. Vandaar de rectificatie.

Vermeld zij nog dat Pormes niet bij de rechter heeft aangevochten dat hij een training zou hebben ondergaan in een Palestijns guerrillakamp en gesjoemeld heeft met uitkeringen. Dat stond ook in het rapport van GroenLinks en dat laat de senator onweersproken.
JvK

Slechte wetten
Elke Kamervoorzitter stelt er een eer in de belangstelling van het publiek voor debatten aan het Binnenhof te vergroten. Vaak doet hij, met de weinige instrumenten die hem ter beschikking staan, zijn uiterste best debatten zo levendig en krachtig mogelijk te maken. Want veel bezoekers en veel kijkers wijst op een vitale democratie, zo luidt de redenering.

Het zal kamervoorzitter Weisglas dan ook hebben teleurgesteld dat de live-uitzendingen op tv in 2005 beduidend slechter zijn bekeken dan in het jaar daarvoor. Zo keken in 2004 224.000 mensen naar de algemene beschouwingen, tegen slechts 154.000 mensen dit jaar.

Gevraagd naar een verklaring voor deze terugloop, liet Weisglas zich vorige week, op zijn jaarlijkse bijeenkomst met de pers, echter niet kennen. „Ach, dat soort zaken fluctueert nu eenmaal altijd”, relativeerde hij. „Bovendien is het aantal bezoekers van de internetsite van de Tweede Kamer juist gestegen.”

Betekent de terugloop niet dat de debatten in Den Haag nog altijd veel te saai zijn? „Nee”, verweerde Weisglas zich met kracht. „Wetgeving is een moeilijk proces dat zorgvuldig moet verlopen. Dat betekent dat debatten soms heel gedetailleerd zijn. Dat is echt onvermijdelijk. Niemand in Nederland wil toch slechte wetten?”
Spook

Het grote spookbeeld voor het huidige CDA is Wiegel. Dat zeggen de christendemocraten niet met zoveel woorden, maar wie een beetje nadenkt, beseft dat het waar is.

Immers, als Wiegel zich in 2007 in de strijd werpt, hetzij als kandidaat-premier, hetzij als VVD-lijsttrekker, kan Balkenende het wel schudden. Dan worden de verkiezingen geen tweestrijd tussen Bos en Balkenende, maar tussen de mediagenieke PvdA-leider en de evenzeer met de media jonglerende VVD-voorman.

Het irritante schuilt hem tot nu toe in het woordje „als.” Want dát Wiegel zich met de zaak gaat bemoeien, is lang niet zeker. Het orakel uit Diever, tegenwoordig ook wel het spook uit Diever genoemd, houdt ervan lange tijd als een grote belofte boven het Binnenhof te blijven zweven. Ondertussen als niet-existent politicus meer invloed uitoefenend dan menig partijvoorzitter, parlementariër of minister.

In gedachten zien we premier Balkenende dezer dagen moeizaam zuchtend zijn Torentje binnentreden, terwijl hij in zichzelf de dichtregels -van wie zijn ze ook alweer?- prevelt:

„When I was going up the stair,

I met a man who wasn’t there.

He wasn’t there again today.

I wish so he would go away!”
AdJ

Agenda
De Tweede Kamer debatteert dinsdag over minder strakke regels voor de laatste leerjaren van havo en vwo. Woensdag staan onder meer discussies aangekondigd over de extra financiële meevaller. Donderdag is gereserveerd voor de plenaire afronding van de Wet maatschappelijke opvang.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer