Morales beëdigd als president Bolivia
LA PAZ - In Bolivia is zondag Evo Morales geïnstalleerd als de 65e president van het land. Ten overstaan van tal van internationale leiders legde het nieuwe staatshoofd in de stad La Paz, waar de regering zetelt, de eed af. Daarmee is hij de eerste inheemse president van het land geworden.
Interim-president Eduardo Rodriguez, de voorzitter van het Boliviaanse hooggerechtshof, hield voor de inauguratie een toespraak waarin hij Morales succes toewenste. Daarna was het eerst de beurt aan de nieuwe vicepresident Garcia Linera om de eed af te leggen, gevolgd door Morales.In zijn inauguratietoespraak beloofde de nieuwe president opnieuw de aardgasrijkdom van het land te nationaliseren. Over de manier waarop de in de jaren ’90 in de handen van buitenlandse bedrijven terechtgekomen aardgasindustrie weer eigendom van de Boliviaanse staat kan worden, zweeg hij.
Hoewel Morales buitenlanders ervan beschuldigde dat ze sinds de kolonisatie door de Spanjaarden in de 16de eeuw Bolivia’s grondstoffen hebben geroofd, zei hij ook dat hij de geldende eigendomsrechten zal respecteren. Verder beloofde hij alle sectoren van de samenleving met respect en zonder rancune te zullen behandelen.
Tijdens de plechtigheden had Morales, die behalve door gepeperde uitspraken opzien baart door zich niets aan te trekken van kledingprotocollen, een simpel wit overhemd met daarover een chompa aan, een van lamawol vervaardigd vest. Zoals gewoonlijk ontbrak een stropdas.
De stropdas is voor de indianen, die in Bolivia 60 procent van de bevolking vormen, een symbool van de dominante blanke klasse. Tijdens rellen in La Paz die vorig jaar tot de val van Morales voorganger Carlos Mesa leidden, dwongen indiaanse demonstranten kantoormedewerkers hun stropdassen in te leveren. In zijn inaugurele rede ging Morales uitgebreid in op de achterstandspositie van de indianen.
De ceremonie in het parlementsgebouw werd bijgewoond door onder meer de vertrekkende Chileense president Ricardo Lagos. Zijn aanwezigheid was opmerkelijk, omdat sinds 1955 geen enkele Chileense president bij de inauguratie van zijn Boliviaanse ambtgenoot aanwezig was. Tussen Bolivia en Chili bestaat nog altijd wrijving vanwege een oorlog in de 19de eeuw, waarin Bolivia zijn toegang tot de Stille Oceaan kwijtraakte aan Chili. Bolivia verbrak in 1978 de diplomatieke betrekkingen met Chili, omdat onderhandelingen over toegang tot de zee op niets waren uitgelopen.
Namens de Europese Unie was buitenlandcoördinator Javier Solana er. Ook het grote voorbeeld van Morales, de linkse en populistische Venezolaanse president Hugo Chavez was van de partij. Buiten het parlementsgebouw hadden zich duizenden aanhangers van Morales verzameld. Velen waren gehuld in veelkleurige poncho’s.
Zaterdag eerden indianen Morales, lid van de Aymarastam, tijdens een serie religieuze ceremonieën in de ruïnes van het historische Tiwanaku. De 46-jarige voormalige lamaherder en cocaboer offerde er zoetigheden, wijn en bloemen aan Pachamama, of Moeder Aarde. In een Incatempel kreeg hij blootsvoets en gekleed als een zonnepriester een staf, bezet met goud, zilver en brons. De stok symboliseert zijn leiderschap over de indianen.
Morales, die op 18 december met 54 procent van de stemmen de verkiezingen won, belooft betere tijden voor de arme bevolking van zijn land. De rijke inwoners hopen dat hij stabiliteit zal brengen in het politiek onrustige armste land van Zuid-Amerika.
Tijdens zijn verkiezingscampagne omschreef Morales zich als „een nachtmerrie voor de Verenigde Staten.” Zaterdag beloofden hij en de hoogste Amerikaanse vertegenwoordiger in Latijns-Amerika echter samen te werken. Of dat ook geldt voor de Amerikaanse oorlog tegen de drugs werd niet duidelijk.
Morales wil de cocateelt, waar veel arme boeren van afhankelijk zijn, legaliseren. De plant is de grondstof voor cocaïne, maar wordt door inheemse Bolivianen ook gebruikt als medicijn.