Buitenland

Koning Nepal kan massabetoging tegenhouden met harde hand

KATHMANDU (ANP) – Koning Gyanendra van Nepal lijkt er vrijdag in geslaagd om een aangekondigde massabetoging tegen zijn heerschappij met harde hand de kop in de drukken. De straten van de hoofdstad Kathmandu waren vrijdag leeg als gevolg van een streng gecontroleerd uitgaansverbod, zo berichtte de BBC.

20 January 2006 13:27Gewijzigd op 14 November 2020 03:24

Leidinggevende politici van de oppositie, onder wie ex–premier Girija Prasad Koirala, staan sinds vrijdagochtend onder huisarrest. Kleine groepen demonstranten die het aandurfden de straat op te gaan zijn opgepakt.Gyanendra greep vorig jaar de macht. Hij zei daartoe gedwongen te zijn om een al jaren durende rebellie van maoïsten de kop in te drukken. De opstandelingen, die hun drijfveren vinden in de leer van de Chinese ex–dictator Mao, willen in de Himalayastaat een communistisch bewind stichten waarbij het koningshuis moet verdwijnen.

De koning heeft door zijn optreden de crisis alleen maar vergroot. De politieke oppositie wordt stelselmatig onderdrukt en de rebellen slaan juist alleen maar vaker en harder toe. Ze hebben een eenzijdig afgekondigd bestand ook al opgezegd. De politieke oppositie en de opstandelingen hebben intussen een losse en opportunistische alliantie gesloten om de koning van zijn troon te stoten.

Nepal is de afgelopen periode in de ban van aanslagen van rebellen en van massabetogingen tegen de vorst. De betoging van vrijdag in de hoofdstad had op papier de grootste betoging ooit kunnen worden tegen het koningshuis. Gyanendra heeft er evenwel alles aan gedaan om dat te voorkomen. Behalve het oppakken van honderden vermeende opposanten, liet hij onder meer ook de telefoonverbindingen in en rond Kathmandu onderbreken om zo de communicatielijnen van zijn tegenstanders te kunnen verstoren.

De politieke oppositie voert ook fel campagne tegen aangekondigde lokale verkiezingen volgende maand. Die zijn in haar ogen geen democratische stembusgang, maar een poging van de koning om zijn greep naar de macht met een ’schertsvertoning’ te legitimeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer