Betogers Ivoorkust staken belegering
ABIDJAN - Aanhangers van president Laurent Gbagbo van Ivoorkust hebben donderdagavond laat eindelijk gehoor gegeven aan diens oproep om gewelddadige protesten te staken.
De demonstranten ontmantelden barricades in de economische hoofdstad Abidjan en staakten een belegering van de Franse ambassade en het VN-hoofdkwartier.De terugtrekking kwam kort nadat de VN-Veiligheidsraad een verklaring had aangenomen waarin het geweld in krachtige bewoordingen werd veroordeeld. De VN dreigde het West-Afrikaanse land met sancties als er geen onmiddellijk einde kwam aan het geweld -met name gericht tegen blauwhelmen van de volkerenbond- en de haatoproepen in de media.
De demonstranten eisten dat de Verenigde Naties worden gestraft, omdat blauwhelmen woensdag bij een vuurgevecht vier Ivorianen doodschoten.
Eerder donderdag hadden zich ongeveer 3000 betogers voor het hoofdkwartier van de Verenigde Naties verzameld, waar zij met stenen gooiden. VN-militairen schoten terug met traangasgranaten. Voor de Franse ambassade hadden zich ook honderden demonstranten verzameld. De Canadese ambassade vertegenwoordiging sloot tijdelijk de deuren.
De aanhangers van Gbagbo, de zogenoemde Jonge Patriotten, hadden de afgelopen dagen in de stad het economische leven stilgelegd. Ze hadden de belangrijkste wegen van Abidjan in handen en staken tientallen auto’s in brand.
Het staatshoofd deed woensdagavond een oproep om weer aan het werk te gaan, na afloop van gesprekken met de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo. Gbagbo zei dat alleen de president en de premier kunnen beslissen of het parlement naar huis moet worden gestuurd.
Politieke twisten hebben Ivoorkust vrijwel letterlijk doormidden gescheurd. Het noorden is in handen van opstandelingen tegen Gbagbo. Tussen de twee partijen proberen blauwhelmen van de VN om een burgeroorlog te voorkomen. Naar schatting 7000 militairen zijn voor de operatie van de VN in Ivoorkust (Onuci) in het land gelegerd.
Frankrijk heeft donderdag extra militaire politieagenten naar zijn voormalige kolonie gestuurd. Eigenlijk zouden de tachtig extra gendarmes een andere ploeg aflossen, maar vanwege de onrust werd besloten die ploeg nog niet te laten vertrekken. Verder stuurt Frankrijk geen versterkingen, meldde het ministerie van Defensie.