Buitenland

Gijzelaarster in Irak met de dood bedreigd

BAGDAD - De Arabische televisiezender Al-Jazeera heeft dinsdagavond een twintig seconden durende video van de in Irak gegijzelde Amerikaanse journaliste Jill Carroll uitgezonden. Volgens de zender was bij het filmpje een boodschap gevoegd, waarin stond dat de Amerikaanse zal worden gedood als de Verenigde Staten niet binnen 72 uur vrouwelijke gevangenen vrijlaten in Irak.

Buitenlandredactie
18 January 2006 10:55Gewijzigd op 14 November 2020 03:23

Al-Jazeera wilde niet zeggen hoe het aan de videotape was gekomen. In een eigen verklaring riep de zender de ontvoerders van Carroll op om haar te laten gaan.Op de video was Carroll te zien, gezeten voor een witte achtergrond. Zij praatte, maar haar stem was niet te horen. Van de 28-jarige freelance verslaggeefster van The Christian Science Monitor was niets meer vernomen sinds zij 7 januari in de Iraakse hoofdstad Bagdad werd ontvoerd, kort nadat zij het kantoor van een soennitisch politicus had verlaten. Haar tolk werd tijdens de ontvoering doodgeschoten.

Italiaanse persbureaus en televisiestations meldden gisteren dat het openbaar ministerie in Rome een Amerikaanse militair wil aanklagen voor de dood van geheim agent Nicola Calipari op 4 maart in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Calipari kwam om het leven toen de auto waarin hij en de pas door haar ontvoerders vrijgelaten journaliste Giuliana Sgrena naar het vliegveld reden, bij een Amerikaanse controlepost onder vuur werd genomen.

Volgens de persbureaus ANSA en Apcom wil de Italiaanse justitie de Amerikaanse militair aanklagen wegens doodslag op Calipari en poging tot doodslag op Sgrena en een andere Italiaanse agent die aan het stuur van de auto zat. De laatsten raakten beide bij de beschieting gewond.

De officier van justitie die met de zaak belast is, Franco Ionta, was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar. Een medewerkster van de Amerikaanse ambassade in Rome zei niet van de ontwikkeling op de hoogte te zijn.

De Italiaanse en de Amerikaanse regering zijn het niet eens over de toedracht van het voorval, dat de betrekkingen tussen de twee landen heeft belast. Het rapport van de Italiaanse regering verweet de Amerikaanse militaire autoriteiten niet te hebben aangegeven dat er op de weg naar de luchthaven een controlepost was. Voorts zouden stress, onervarenheid en vermoeidheid een rol hebben gespeeld.

De Amerikanen stellen dat de auto met de Italianen met hoge snelheid kwam aanrijden. Door het OM in Rome ingeschakelde experts die de auto hebben onderzocht, concludeerden dat die langzamer moet hebben gereden dan de Amerikanen beweren. Maar zij waren het met de Amerikanen eens dat maar één soldaat op de auto had geschoten.

Het voorval wekte woede bij veel Italianen, die in meerderheid toch al tegen de oorlog in Irak waren. Premier Silvio Berlusconi weerstond echter de oproep om de circa 3000 Italiaanse militairen in Irak terug te trekken.

Bij graafwerkzaamheden in Kifil ten zuiden van de Iraakse stad Najaf is een massagraf met de stoffelijke resten van 22 mensen blootgelegd. Volgens de politie gaat het om sjiieten die werden vermist sinds de opstand tegen het bewind van Saddam Hussein na de Golfoorlog van 1991. Onder de doden waren vrouwen en kinderen. Inwoners van Kifil hebben sommigen aan de hand van hun identiteitspapieren herkend, aldus politiewoordvoerder Ali Abdul Hussein.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer