Buitenland

Olmert hoopt op snel vredesakkoord

JERUZALEM (AP) - Na de Israëlische verkiezingen van 28 maart wil waarnemend premier Ehud Olmert van Israël met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas om de tafel gaan zitten om een definitief vredesakkoord te sluiten. Dat heeft hij dinsdag gezegd.

18 January 2006 08:47Gewijzigd op 14 November 2020 03:23
HEBRON – Joodse jongens studeren in een klaslokaal in Hebron op de Westoever. De Israëlische autoriteiten hebben Hebron tot een gesloten militaire zone verklaard. Daarmee wordt het verblijf van Joodse burgers in Hebron illegaal. De kolonisten vechten o
HEBRON – Joodse jongens studeren in een klaslokaal in Hebron op de Westoever. De Israëlische autoriteiten hebben Hebron tot een gesloten militaire zone verklaard. Daarmee wordt het verblijf van Joodse burgers in Hebron illegaal. De kolonisten vechten o

Olmert zinspeelde er ook op dat de Palestijnen in Oost-Jeruzalem wellicht niet voor altijd onder Israëlisch bestuur zullen hoeven te leven door te stellen dat Israël er geen belang bij heeft de 230.000 Palestijnen in dat deel van de stad aan de Israëlische verkiezingen te laten deelnemen. Deze Palestijnen moet volgens Olmert de mogelijkheid worden geboden aan de Palestijnse verkiezingen van 25 januari deel te nemen, omdat het in Israëls belang is de band tussen hen en de nog te vormen Palestijnse staat in stand te houden zolang Israël de soevereiniteit over delen van Jeruzalem niet heeft overgedragen.’Olmertexperts’ zeggen dat de voormalige burgemeester van Jeruzalem, die op 4 januari de taken van premier Ariel Sharon overnam wegens diens slechte gezondheidstoestand, meer geneigd is tot onderhandelingen met de Palestijnen dan Sharon. In tegenstelling tot Sharon zou hij de Palestijnen namelijk niet zien als onbetrouwbare onderhandelingspartners. Voorwaarde voor Olmert is wel, net als voor Sharon, dat de Palestijnse Autoriteit Palestijnse strijdgroepen ontwapent.

In aanloop naar de Palestijnse parlementsverkiezingen van 25 januari treden overigens Israël en de Hamas elkaar omzichtig tegemoet. De Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwen de Hamas als een terreurorganisatie en hebben gedreigd de steun aan de Palestijnen te verminderen als de Hamas toetreedt tot de Palestijnse Autoriteit.

Tegelijkertijd vinden Washington en de EU dat de Hamas, die ze oproepen om te ontwapenen, deel moet kunnen nemen aan de verkiezingen. De Hamas zegt de wapens pas neer te leggen als Israël zich heeft teruggetrokken uit alle bezette gebieden. Maar met de verkiezingen in aantocht legt de Hamas minder nadruk op de gewapende strijd en presenteert ze zich steeds meer als een politieke partij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer