Economie

VNO–NCW met noodplan fijnstof naar Brussel

BRUSSEL (ANP) – Voorzitter Wientjes van VNO–NCW is woensdag naar Brussel getogen om steun te verwerven voor zijn plan om de gevolgen van de Europese fijnstofregels te beperken. „Een heel positief gesprek" zei Wientjes te hebben gehad met Europees commissaris Dimas van Milieu.

11 January 2006 19:39Gewijzigd op 14 November 2020 03:22

VNO–NCW wil dat het Nederlandse kabinet met een noodwet komt. Nederland is het enige land in Europa dat de EU–regels voor fijnstof zo streng uitlegt, dat allerlei bouwprojecten niet door kunnen gaan. Het noodplan, eind vorig jaar gepresenteerd door de ondernemersorganisatie, moet ervoor zorgen dat ruimtelijke ordening niet onder de stofregels valt.„Het kabinet is bang dat zelfs met een noodwet, de Raad van State (die klachten over bestemmingsplannen behandelt) toch rechtstreeks gaat toetsen aan de Europese richtlijn", vertelde Wientjes. Daarom wil hij een toezegging uit Brussel, in ruil voor extra maatregelen in Nederland zoals een verplicht roetfilter op dieselauto’s. „Als Brussel zegt: Nederland handelt met deze maatregelen conform de richtlijn, dan is dat positieve geluid alleen al zwaarwegend voor de Raad van State", meent Wientjes.

Verantwoordelijk commissaris Dimas heeft veel interesse voor de oplossing van VNO–NCW, is de indruk van Wientjes. „Het is absoluut nooit de bedoeling geweest dat bouwprojecten stil zouden komen te liggen door de fijnstofwet, vertelde hij ons. Maar hij zei ook dat het ónze wetgever is (de Tweede Kamer dus) die iets moet doen". Met het bezoek aan Dimas heeft het kabinet volgens Wientjes een „steuntje in de rug" gekregen.

Nederlandse ondernemers bekijken de problemen rond het fijnstof met stijgende verbazing. Kleine stofdeeltjes, onder meer afkomstig uit dieselmoteren, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom bestaan er Europese normen, waar het dichtbevolkte Nederland met geen mogelijkheid aan kan voldoen. De Raad van State, die disputen over bestemmingsplannen beslecht, keurt bouwplannen af zolang er te veel fijnstof in de lucht hangt, ook al zijn die plannen daar niet voor verantwoordelijk. „Hier is maar een woord voor: bizar", oordeelde Wientjes.

VNO–NCW komt donderdag in het eigen orgaan Forum met een reconstructie van het ontstaan van de omstreden fijnstofregeling. Daarin wordt een beeld geschetst van een Nederland in de jaren negentig dat op het gebied van milieu een voorbeeld wilde zijn voor de rest van Europa. Milieuvoorstellen uit Brussel kregen de warme steun van Den Haag, ondanks waarschuwingen dat het voor Nederland heel moeilijk zou gaan worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer