Liberaal-Democraat Kennedy stapt op
LONDEN - Charles Kennedy, de leider van de Britse Liberaal-Democraten, heeft zaterdag zijn onmiddellijke vertrek als partijleider aangekondigd.
Kennedy was door toonaangevende leden van de Liberaal-Democraten onder grote druk gezet om op te stappen, omdat hij volgens hen zijn politieke doodvonnis had getekend door openlijk te erkennen dat hij een drankprobleem heeft.De tweede man van de Liberaal-Democraten, de 64-jarige Menzies Campbell, neemt de leiding van de partij over tot aan de verkiezingen voor het partijleiderschap, waarvoor hij zich zaterdag meteen kandidaat stelde. Andere kanshebbers voor de opvolging van Kennedy zijn de voorzitter van de partij, Simon Hughes (54), en de woordvoerder voor Binnenlandse Zaken, Mark Oaten (41).
Vrijdag nog zei Kennedy dat hij niet vanwege deze druk door de knieën zou gaan, omdat hij ervan overtuigd was dat hij wel de steun had van de minder prominente leden van de partij. Donderdag kondigde hij verkiezingen aan voor het partijleiderschap. De partijleden moesten volgens Kennedy maar beslissen over zijn wel of niet aanblijven als partijleider.
De 46-jarige aimabele Schot zei donderdag dat de Liberaal-Democraten in de gelegenheid moesten worden gesteld desgewenst een nieuwe leider te kiezen. Hoewel Kennedy redelijk populair is en zijn partij bij de vorige verkiezingen van 55 naar 62 zetels wist te brengen, nam de druk op hem toe sinds de Conservatieven vorige maand de jonge, dynamische David Cameron tot leider kozen. Kennedy zei dat hij beschikbaar bleef. Hij bevestigde al langer circulerende geruchten dat hij kampt met een drankprobleem, maar zei daaraan te werken en al twee maanden geen alcohol te hebben gebruikt.
Vijfentwintig van de 62 Lagerhuisleden van de Liberaal-Democraten lieten vrijdag echter weten dat zij zouden opstappen als Kennedy niet uiterlijk maandag zou aftreden. „Wij hebben tegenover Charles Kennedy aangegeven dat wij niet langer bereid zijn te dienen onder zijn leiderschap”, zei Edward Davey namens de groep. Partijveteraan Chris Davies zei voor de BBC dat Kennedy moest inzien dat mensen niet op een partij stemmen omdat ze medelijden hebben met haar leider. „Charles is een -hoe luidt de Amerikaanse uitdrukking ook weer- ”dead man walking””, zei hij.
Voormalig Lagerhuislid Jenny Tonge, door Kennedy weggestuurd omdat zij begrip had getoond voor Palestijnen die zelfmoordaanslagen plegen, betichtte Kennedy van een „onderhandse” poging om steun te werven onder gewone partijleden. „Drankzucht is een weerzinwekkende aandoening en daar kun je sympathie voor hebben. Maar eerlijk gezegd, als je iemand zoekt die Tarzan kan spelen, geef je de rol niet aan een acteur met één been. Als we een leider zoeken voor onze partij, dan kiezen we niet willens en wetens een alcoholist.”
Kennedy zei vrijdag tegen verslaggevers dat hij niet opgaf. „Er is gelegenheid voor elke uitdaging en dat is de juiste democratische procedure”, zei hij. „Wij zijn een partij van één lid, één stem.” Ook zei hij dat hij in de loop van de dag een „overweldigende hoeveelheid” adhesiebetuigingen had ontvangen.
Charles Kennedy genoot als politicus een grote populariteit. Hij maakte van de Liberaal Democraten een partij waarmee rekening moest worden gehouden, hoewel hij er niet in slaagde de ”echte oppositiepartij” op te stuwen tot de tweede partij van het land.