DeLay eerste slachtoffer van affaire-Abramoff
NEW YORK - De Republikeinse topman Tom DeLay is het eerste politieke slachtoffer van de Abramoffaffaire, die vorige week op scherp kwam te staan.
DeLay was leider van de Republikeinse meerderheidsfractie in het Huis van Afgevaardigden, tot hij in september vorig jaar „tijdelijk” terugtrad wegens de beschuldiging dat hij in z’n thuisstaat Texas had geknoeid met partijgelden.Vorige week erkende lobbyist Jack Abramoff schuldig te zijn wat betreft de aanklacht van fraude. Hij hoopt op strafvermindering, omdat hij justitie heeft beloofd samen te werken in de tientallen onderzoeken die nu volgen naar het doen en laten van lobbyisten en politici. Tom DeLay heeft altijd nauw samengewerkt met Abramoff en dat werpt volgens een aantal leden van het Huis van Afgevaardigden een smet op de hele partij.
Twee affaires vindt men eenvoudig te veel. Zij stuurden daarom eind vorige week een petitie rond waarin wordt aangedrongen op verkiezingen voor „nieuw leiderschap.” Politieke waarnemers wijzen erop dat deze parlementariërs minder bezorgd zijn over hun (Republikeinse) leiders dan wel over hun eigen kansen om in november herkozen te worden. „Door zich te distantiëren van DeLay hoopt men de kiezers in het eigen kiesdistrict ervan te overtuigen dat men niet tot diegenen behoort die door lobbyisten werden gebruikt”, aldus politiek analist Randolph Barnett van het Cato Research Instituut in Washington.
DeLay ontkende zaterdag dat hij ooit iets misdaan heeft, maar hij maakt de weg vrij voor een nieuwe fractieleider, „omdat ik niet wil dat onze tegenstanders de kans krijgen een wig te drijven in onze gelederen.”
Justitie onderzoekt intussen niet alleen de nauwe betrekkingen tussen DeLay en lobbyist Jack Abramoff, maar ook DeLays nauwe samenwerking met het lobbykantoor Alexander Strategy Group, dat werd opgericht door DeLays voormalig stafmedewerker Edwin Buckman.
Sommige Republikeinen hebben ook al gepleit voor vervanging van Dennis Hastert, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Hastert beloofde zondag „hervormingen”, waarschijnlijk in een poging om zijn critici een slag voor te blijven.