Buitenland

Israël bezet Ramallah bij nieuwe inval

Israëlische troepen hebben maandagmorgen vroeg Ramallah bezet en voor de derde maal in korte tijd de Palestijnse leider Yasser Arafat omsingeld in diens hoofdkwartier.

AP
24 June 2002 10:31Gewijzigd op 13 November 2020 23:38

Ramallah is de zesde Palestijnse stad die wordt bezet in het kader van het nieuwe offensief dat Israël vorige week na de zoveelste reeks zelfmoordaanslagen inzette onder de naam ”Vastberaden Pad”. In de Palestijnse gebieden is een algeheel uitgaansverbod ingesteld, zodat thans meer dan een half miljoen Palestijnen aan huis zijn gekluisterd. Doorgaans wordt het uitgaansverbod slechts eenmaal in de drie dagen voor enkele uren opgeheven om de bevolking in de gelegenheid te stellen voedsel in te slaan. Daarbuiten wordt alleen voor medische noodgevallen een uitzondering gemaakt.

Bij de eerdere invasie in maart ontmoetten de Israëlische militairen soms felle tegenstand. Ditmaal werden de bezettingen geleidelijker en onopvallender uitgevoerd. Alleen in Qalqiliya was er sprake van verzet toen het leger daar woensdagavond binnenviel. Nadat twee militairen dodelijk waren getroffen trok het leger zich terug, maar zondag keerde het weer terug om Qalqiliya alsnog te bezetten. Ditmaal bleef verzet uit.

Bij het kantoor van Arafat in Ramallah brachten Palestijnen maandagochtend enkele springladingen tot ontploffing en een van de Israëlische militairen raakte daardoor lichtgewond. Zeventien tanks betrokken vervolgens posities rond het kantoorcomplex en op het terrein. De soldaten maakten staande op hun pantservoertuigen het V-teken en gebruikten een bulldozer om stenen en puin tegen de ingang van het kantoor te schuiven om deze zo te barricaderen. Nabil Abu Rdeneh, een van de Palestijnse leiders die met Arafat in het gebouw zitten opgesloten, liet weten dat de landingsplaats van Arafats helikopter thans als parkeerplaats voor Israëlische tanks wordt gebruikt.

Palestijnse veiligheidsfunctionarissen zeiden dat zo’n 130 andere tanks onder dekking van twee helikopters Ramallah zelf binnentrokken, zonder tegenstand te ontmoeten.

Een van de redenen voor het uitblijven van verzet is ongetwijfeld dat er bij de eerdere invasie in maart meer dan 200 Palestijnen zijn gedood en zo’n 1000 zijn gearresteerd. Ditmaal blijven massa-arrestaties in de meeste gevallen uit. Alleen in de noordelijke stad Jenin werden eind vorige week honderden mensen opgepakt.

„We moeten deze maatregelen wel nemen om zelfmoordaanslagen op onze vrouwen, kinderen en soms baby’s te voorkomen”, zei de Israëlische regeringswoordvoerder Danny Naveh zondag. „Het Palestijnse volk lijdt, dat kan ik ook erkennen. We moeten een eind maken aan dit lijden, in beide gemeenschappen.”

De Palestijnen zijn ervan overtuigd dat Israël erop uit is de Palestijnse Autoriteit te vernietigen en te vervangen door Israëlisch gezag, om de situatie te herstellen zoals die bestond voor de vredesakkoorden van Oslo van 1993. „Het resultaat zal zijn dat Israël de bezetting van de Westoever en Gaza weer geheel hervat, de Palestijnse Autoriteit geheel vervangt door Israëlisch bestuur en militaire gezag”, zei de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat.

Journalisten worden tijdens de nieuwe invasie strenger geweerd dan de vorige keer. Toen golden sommige steden als gesloten militair gebied, maar konden journalisten soms via omwegen toch binnenkomen. Ditmaal zijn alle bezette plaatsen tot militair gebied verklaard en worden verslaggevers bij elke toegang weggestuurd. De buitenlandse persvereniging in Israël zei dat een persblokkade voor onbepaalde tijd ten aanzien van stedelijke gebieden waar 600.000 mensen wonen neerkomt op een flagrante schending van de persvrijheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer