Buitenland

Afluisteren al direct onder vuur in VS

NEW YORK - Plaatsvervangend minister van Justitie James Comey verzette zich anderhalf jaar geleden tegen bepaalde onderdelen van het geheime afluisterprogramma van de Amerikaanse overheid. Het gevolg was dat president Bush’ stafchef Andrew Card en juridisch adviseur Alberto Gonzales steun zochten bij minister van Justitie John Ashcroft, die toen in het ziekenhuis lag wegens een galblaasoperatie.

Van onze correspondent
2 January 2006 10:20Gewijzigd op 14 November 2020 03:20

Het is volgens The New York Times niet duidelijk of minister Ashcroft daarop de bezwaren van zijn plaatsvervanger negeerde of dat de regering Bush het programma voortzette zonder goedkeuring van justitie. Minister Ashcroft trad na de verkiezingen in 2004 af. Hij werd opgevolgd door Alberto Gonzales. James Comey stapte ook op en werkt intussen voor defensieproducent Lockheed Martin. Hij was niet bereikbaar voor commentaar op zijn rol in het omstreden afluisterprogramma.President Bush verdedigde dit programma dat later deze maand onderwerp wordt van verschillende hoorzittingen van het parlement. „Het gaat om een beperkt programma dat is gericht tegen vijanden van de VS”, aldus Bush zondag in het hospitaal Brooke Army Medical Center in San Antonio in Texas waar hij gewonde militairen bezocht. Bush’ partijgenoten Richard Lugar (voorzitter van de commissie buitenland van de Senaat) en Arlen Specter (voorzitter van de juridische commissie van de Senaat) willen echter weten of de president zijn bevoegdheden met dit programma mogelijk heeft overschreden.

„Wij moeten alert zijn op ondermijnende acties van onze vijanden, maar tegelijkertijd moeten wij ervoor zorgen dat de burgerlijke vrijheden die door onze grondwet worden beschermd niet ondermijnd worden”, aldus Lugar die wordt beschouwd als een van de Republikeinse kandidaten om president Bush in 2009 op te volgen.

De president gaf het National Security Agency (NSA) na de septemberaanslagen in 2001 opdracht om binnenlandse en buitenlandse communicatie (telefoonverkeer en e-mails) af te luisteren en/of te kopiëren zonder de daartoe wettelijk vereiste goedkeuring van een speciale rechtbank. Sommige critici menen dat de president hiermee de wet heeft overtreden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer