Netwerk KPNQwest gaat uit de lucht
Het netwerk van KPNQwest gaat uit de lucht. De curatoren van het failliete bedrijf zijn niet langer in staat mee te werken aan het plan om het glasvezelnetwerk van KPNQwest in stand te houden. Zij hebben de managers en medewerkers die die taak uitvoerden, opgedragen hun werk te stoppen. Dat hebben zij vrijdagavond meegedeeld.
Zij waarschuwden dat hun besluit kan leiden tot onmiddellijke storingen in het netwerk en mogelijk tot sluiting van het gehele net. Zij raden de klanten aan alternatieven in werking te stellen.
De curatoren zijn tot hun besluit gekomen nadat de rechtbank in Amsterdam eerder op de dag oordeelde dat de banken het geld dat voor de instandhouding van het net is bestemd, mogen blokkeren. De afgelopen periode zamelden de curatoren miljoenen in om het netwerk draaiende te houden. Op een speciale rekening staat nog 5,2 miljoen euro en verder heeft KPN 4,4 miljoen euro overgemaakt. Maar dat bedrag betwistten de banken omdat het op een andere rekening staat.
De geldnood van de curatoren was nijpend geworden omdat elektriciteitsbedrijf Nuon de stroom dreigde af te sluiten nu KPNQwest de rekening niet kon betalen.
Volgens internetdeskundigen is het gevolg van de sluiting omvangrijk. „Het netwerk van KPNQwest is de ruggengraat van het internetverkeer, waarover alle ISP-berichten snellen”, aldus F. Kroon van Cap Gemini. „Bijna alle providers maken er gebruik van.” Hij verwacht de komende tijd her en der vertragingen, vooral in piekuren op werkdagen.
Kroon noemt als bijkomende voordelen dat de sluiting op vrijdagavond plaatsvindt en niet tijdens een drukke werkdag. Ook het feit dat de ondergang al enige weken ophanden was, zorgt ervoor dat de meeste providers naar alternatieven hebben gezocht. „Ongeveer 60 procent van het internetverkeer ging via de kabels van het bedrijf. Woensdag was dat nog 40 procent. Inmiddels zal dat tussen de 25 en 30 procent zijn”, vermoedt Kroon.
De moeilijke situatie voor internetgebruikers lijkt maar van korte duur te zijn, want de beschikbare capaciteit aan glasvezelnetwerken is zo groot dat bedrijven snel een alternatief kunnen vinden. Eind vorig jaar bijvoorbeeld bedroeg de wereldwijde productiecapaciteit 140 miljoen kilometer, terwijl er slechts vraag was naar 90 miljoen kilometer.
Toen KPNQwest op 23 mei uitstel van betaling aanvroeg, werden E. Meijer en J. van Apeldoorn als bewindvoerders aangesteld. Het was hun taak een faillissement te voorkomen door verkoop, eventueel in onderdelen. Ook kregen zij de zorg voor het functioneren van het omvangrijke glasvezelnetwerk. Het kost dagelijks ruim 500.000 euro om het 25.000 kilometer lange netwerk te laten draaien.
De curatoren van KPNQwest hebben er hard aan gewerkt om te voorkomen dat het netwerk uit de lucht gaat. Zij zijn sinds een maand dag in dag uit en soms tot diep in de nacht bezig geweest te redden wat te redden viel. Maar de roep om cash van de schuldeisers, vooral banken en leveranciers, en de weinig gulle hand van debiteuren hebben hun pogingen de das om gedaan.
Nu rest de curatoren nog de taak de uitverkoop van KPNQwest in goede banen te leiden. Het Amerikaanse AT & T geldt nog altijd als een van de belangrijkste overnamekandidaten, maar ook KPN zou interesse hebben in delen van zijn teloor gegane dochter. Verder zouden ook Verizon, het Spaanse Telefonica, het Britse Cable and Wireless en British Telecom lonken naar het hypermoderne netwerk voor een spotprijsje.