Economie

Teveel geproduceerde Beaujolais moet azijn worden

De wijnboeren in de Franse wijnstreek Beaujolais hebben besloten om van 100.000 hectoliter (zo’n 13 miljoen flessen) wijn van de oogst van vorig jaar azijn te maken. Het gaat om 7 procent van de oogst van 2001. Als gevolg van de zware concurrentie raken zij de wijn niet kwijt.

DPA/AFP
21 June 2002 20:48Gewijzigd op 13 November 2020 23:38

Het verbond van wijnboeren in de streek heeft bovendien besloten te stoppen met de aanplant van nieuwe wijnstokken. Deskundigen zullen uit de tafelwijnen van mindere kwaliteit de 100.000 hectoliter selecteren die als azijn de markt op gaan.

De noodmaatregelen, die rond zeven miljoen euro kosten, zijn volgens verbondsvoorzitter Maurice Large nodig om te voorkomen dat het volgend seizoen weer fout gaat. „Drie maanden voor de nieuwe oogst wilden wij ingrijpen om te voorkomen dat de situatie nog erger wordt.” Hij vindt het moedig van de producenten dat zij erkennen dat de markt kleiner wordt.

De marketingcampagne Beaujolais Nouveau, elk jaar in november, is niet voldoende om de problemen met de afzet te verminderen. De Franse wijnboeren strijden al jaren tegen de harde concurrentie van wijnen uit de ’Nieuwe Wereld’, zoals Chili, de Verenigde Staten, Australië en Zuid-Afrika.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer