Medicijnen voor Atjeh onbruikbaar
LONDEN - Een grote hoeveelheid medicijnen die na de tsunami eind vorig jaar naar Indonesië was gestuurd, moet worden vernietigd. In de helft van de gevallen bleek de houdbaarheidsdatum te zijn verlopen. Daarnaast bleken etiketten onleesbaar, waardoor de geneesmiddelen onbruikbaar waren.
Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times dinsdag. De krant baseert zich op onderzoek van de in Frankrijk gevestigde organisatie Pharmaciens sans Frontières. Het gaat om 4000 ton geneesmiddelen die naar Atjeh waren gestuurd, een van de zwaarst getroffen gebieden.Volgens het onderzoek kwamen sommige medicijnen niet voor op de lijst van goedgekeurde geneesmiddelen in Indonesië. De vernietiging ervan kost ongeveer 11,5 miljoen euro. De kwestie kan opnieuw de kritiek op de hulpoperaties voeden, die soms traag en inefficiënt verlopen door allerlei bureaucratische rompslomp in de getroffen landen zelf.
Directeur medicijnenbeleid van de Wereldgezondheidsorganisatie H. Hogerzeil spreekt over een „ramp na de ramp”, omdat het nu miljoenen euro’s gaat kosten om de overtollige medicijnen te vernietigen. Hij zei dinsdag in het tv-programma NOVA, dat medicijnenhulp „geen werk is voor amateurs.” De grote hulporganisaties houden zich volgens hem goed aan richtlijnen en sturen medicijnen waar de getroffen bevolking daadwerkelijk baat bij heeft. „Zij weten precies wat ze moeten doen”, aldus Hogerzeil.
Het probleem zit volgens hem bij de kleinere organisaties, die medicijnen sturen waar de medici ter plaatse niet mee uit de voeten kunnen, bijvoorbeeld omdat er niet in het Engels staat aangegeven om wat voor middel het gaat. Het zou Hogerzeil niet verbazen als zich straks in het door een aardbeving getroffen Pakistan dezelfde problemen gaan voordoen.
De vooraanstaande meteoroloog Smith Thammasaroj zei dinsdag dat hotels en resorts aan de Thaise kust niet zijn voorbereid op een nieuwe tsunami. Thammasaroj waarschuwde zeven jaar voordat de ramp zich vorig jaar voltrok al voor het gevaar van een tsunami. Volgens hem hebben hotels niet eens een plattegrond of instructies over wat de gasten moeten doen bij een zeebeving. Hij zei dat de toeristenvoorzieningen zich nog niet hebben aangesloten bij het Nationale Rampen Waarschuwingscentrum, dat hen snel op de hoogte kan stellen van een nadere tsunami of een andere ramp. Smith is directeur van het centrum. In Thailand vielen bijna 5.400 doden bij de tsunami.
Als hoofd van het Thaise meteorologische instituut werd Smith ervan beschuldigd dat hij paniek zaaide toen hij in 1998 waarschuwde dat de zuidwestkust van het land getroffen kon worden door een dodelijke tsunami. Hij verliet het instituut, nadat hij de kritiek had gekregen dat hij de Thaise toeristenindustrie met zijn uitspraken in gevaar bracht. Toen zijn voorspelling bleek te zijn uitgekomen, kon hij meteen weer aan de slag in dienst van de overheid.
„Hotels investeren miljarden baht (de Thaise munteenheid, red.) aan de wederopbouw, maar ze nemen niet de moeite voor zo’n 500.000 baht (10.300 euro) een klein waarschuwingssysteem te kopen en zich aan te sluiten bij het systeem van de regering om hun gasten te waarschuwen”, zei Smith. Hotels zijn volgens hem niet wettelijk verplicht dat te doen.