Regering VS geeft afluisteren toe
NEW YORK - De Amerikaanse regering heeft de afgelopen dagen toegegeven dat binnen de VS telefoon- en emailverkeer met het buitenland wordt geregistreerd. Maar dat betreft volgens president Bush slechts „een paar honderd mensen die worden verdacht van betrekkingen met de terreurorganisatie al-Qaida.”
Het programma blijkt echter veel en veel breder, aldus bronnen bij meerdere Amerikaanse telecombedrijven die hierover -anoniem- hebben gesproken met The New York Times. Het National Security Agency (NSA) kreeg kort na de septemberaanslagen in 2001 van verschillende grote telecombedrijven toestemming om „mee te luisteren.” Het betrof hier niet alleen grensoverschrijdende communicatie, maar ook communicatie binnen de VS.Deze bedrijven werken verder internationaal met buitenlandse bedrijven samen in wereldwijde telefoon- en internetnetwerken. Ook hier kreeg de NSA gelegenheid mee te luisteren, volgens de betreffende bronnen. Washington heeft Amerikaanse telecombedrijven de laatste jaren zelfs „aangemoedigd” deze internationale samenwerking uit te breiden, zodat men op deze manier gemakkelijk kon beschikken over enorme hoeveelheden communicatiedata.
Het is de NSA hierbij volgens de Times in de eerste plaats te doen om het ontdekken van communicatiepatronen. Grote prioriteit krijgt hierbij communicatie met landen als Afghanistan en andere staten die bekend staan om hun steun aan terreurorganisaties. „Als de NSA eenmaal verdachte communicatiepatronen heeft ontdekt, wordt de aandacht meer specifiek gericht op de concrete inhoud van die communicatie”, aldus een van de informanten.
Het Witte Huis wilde de afgelopen dagen niet reageren op deze nieuwe informatie. President Bush verdedigde zijn afluisterprogramma, dat volgens critici illegaal is. De president ontkent dit. Hij mag afluisteren zonder de vereiste goedkeuring van een speciale rechtbank, omdat het parlement hem na de septemberaanslagen „volledige volmacht” gaf op te treden tegen Afghanistan, waar het Talibanregime onderdak bood aan al-Qaida.
Voormalig Democratisch fractieleider in de Senaat Tom Daschle ontkent dit ten stelligste. „Er is in september 2001 tijdens de beraadslagingen over een brede volmacht voor actie tegen Afghanistan nooit gesproken over afluisteren in de VS”, aldus Daschle in The Washington Post.
Hij benadrukt dat de regering Bush in haar onderhandelingen met het Congres (parlement) aandrong op brede volmacht voor actie binnen de VS. „Het Congres heeft dat toen nadrukkelijk geweigerd. Er is geen sprake van dat de regering na de aanslagen in 2001 volmacht kreeg om in de VS af te luisteren zonder de vereiste goedkeuring van een rechter”, aldus Daschle.