Binnenland

Werkstraf geëist tegen AEL–actievoerders

AMSTERDAM (ANP) – Het openbaar ministerie (OM) heeft dinsdag 240 uur werkstraf geëist tegen drie actievoerders van de Arabisch Europese Liga (AEL) die twee jaar geleden actie voerden op de ringweg A10 bij Amsterdam. Ook eiste het OM een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

20 December 2005 15:48Gewijzigd op 14 November 2020 03:18

Tegen een actievoerder die destijds minderjarig was, werd voor de rechtbank in Amsterdam 160 uur werkstraf en één maand voorwaardelijke celstraf geëist.Op 9 december 2003 hadden actievoerders van de AEL tijdens de avondspits een ’controlepost’ op de snelweg ingesteld om automobilisten te wijzen op het begin van de intifada, de opstand van de Palestijnen in de bezette gebieden op 9 december 1987.

Op de rijstroken hadden ze oranje pionnen en een roadblock gezet om het verkeer tegen te houden. Ze waren gekleed in het zwart, hadden bivakmutsen op, zwaaiden met fakkels en deelden pamfletten uit. Na een kwartier beëindigde de politie de actie en arresteerde vier actievoerders, onder wie de latere AEL–voorzitter Nabil M. en zijn broer. Enkele andere demonstranten ontsnapten.

Volgens officier van justitie H. Oppe was het verkeer door de protestactie tot stilstand gekomen en waren mensen uit hun auto gestapt. „Het was een gevaarlijke situatie. Volgens een getuige liepen mensen rond als een kip zonder kop.” De actie was bedreigend voor automobilisten, meende Oppe. „Ik kan me voorstellen dat als acht mannen met bivakmutsen op uit een busje stappen, mensen uit hun auto vluchten en wezenloos over de snelweg dolen.”

De verdediging toonde zich verbaasd dat meer dan twee jaar na dato nog vier actievoerders voor de meervoudige kamer van de rechtbank moesten verschijnen. „Blokkades van snelwegen zijn een veelvuldig gebruikt actiemiddel”, aldus raadsman J. Pauw. „De laatste jaren voerden boze boeren, truckers, kampbewoners en brandweermannen actie op snelwegen, en nooit ging justitie tot vervolging over. De beslissing tot vervolging lijkt discriminatoir.” Oppe vond dit „nogal een beschuldiging”, maar ging er niet verder op in.

„In tegenstelling tot brandweermensen of boeren stonden we niet op de snelweg voor ons eigen gewin”, verklaarde M., inmiddels ex–voorzitter van de AEL „We stonden daar voor een nobele zaak, voor een stukje bewustwording bij onze medeburgers. Uiteindelijk beland je als uitschot in de rechtbank, als boef. Ik hoop dat andere actievoerders niet geïntimideerd raken door de houding van het OM.”
De rechtbank doet uitspraak op 3 januari.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer