Brussel wil EU–begroting op andere manier opstellen
BRUSSEL (ANP) – Voorzitter Barroso van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, pleit ervoor de begroting van de Unie op een andere manier op te stellen. Daarmee wil hij voorkomen dat er lange en bitse discussies nodig zijn, zoals afgelopen vrijdag en zaterdagochtend. Hij zal plannen voor een andere begrotingsaanpak presenteren in de zaterdag afgesproken herziening van de Europese uitgaven, die de commissie in 2008 of 2009 moet presenteren.
Daarover moet vervolgens een breed debat plaatsvinden met het Europees Parlement en nationale volksvertegenwoordigingen. „Dat wordt een kans om echte veranderingen door te voeren. Daarover moet een zo breed mogelijk politiek debat gehouden worden”, aldus Barroso.Hij denkt dat het Europees Parlement, dat volledig mee mag beslissen over EU–begrotingen, nog wel om aanpassingen gaat vragen. „Dat zullen echter minimale veranderingen zijn”, zei Barroso maandag tijdens een persconferentie. „De meeste lidstaten willen niet meer geld geven, dus veel ruimte tot aanpassing is er niet.”.
De Portugese commissievoorzitter denkt eerder aan het schuiven met begrotingsposten. Toch denkt hij dat er in de loop der jaren nog wijzigingen nodig zijn in het raamwerk voor de Europese begrotingen van 2007 tot en met 2013, onder meer door de toetreding van Kroatië tot de unie. „Dat zal zeker voor 2013 gebeuren”. Kroatië zal waarschijnlijk van meet af aan een nettobetaler aan de EU zijn.
Barroso roemde maandag bondskanselier Merkel van Duitsland, die volgens hem „blijk heeft gegeven van een grote Europese gezindheid door een extra financiële inspanning te willen doen voor de nieuwe lidstaten, waardoor het begrotingsakkoord mogelijk was”. Zonder te zeggen om welk land het ging, had hij grote kritiek „op die ene lidstaat die eigenlijk nog een veel lagere begroting wilde en daar maar op bleef hameren”. De Europese meerjarenbegroting bedraagt in totaal 862,3 miljard euro.
De voorzitter van de Europese Commissie erkende dat 2014 een cruciaal jaar zal zijn voor de landbouw in de EU. Niet alleen komen er dan wijzigingen in de Europese landbouwsubsidies, in het kader van de onderhandelingen over een nieuw wereldhandelsakkoord is ook afgesproken dat de EU dan zijn exportsubsidies zal opgeven. Barroso waarschuwde andere grote handelsblokken maandag echter dat de EU dat alleen doet, als er volgend jaar een akkoord komt over opheffing van importtarieven voor industriële goederen en over de dienstensector.