Kamer blij met EU–akkoord
BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) – Het akkoord over de Europese meerjarenbegroting, waarin Nederland 1 miljard euro per jaar minder hoeft te betalen, is zaterdag door Tweede Kamerleden met gejuich ontvangen. Het Europees Parlement, dat de begroting nog moet goedkeuren, reageert zuinigjes, maar lijkt niet langer op ramkoers te liggen zoals eerder deze week.
„Een tien met een griffel", gunt VVD–Kamerlid Van Baalen premier Balkenende voor zijn inspanningen tijdens de lange onderhandelingen in Brussel. Ook het CDA is dik tevreden. „Dat is toch een vermindering van bijna 65 euro per hoofd van de bevolking", rekent Kamerlid Van Dijk voor. Afgelopen week betwijfelden sommige Kamerleden nog of Balkenende wel de juiste strategie had gevolgd door hardop de Nederlandse eis van 1 miljard euro uit te spreken.Partijen zijn verder tevreden dat de regeringleiders bereid zijn in 2009 te praten over herziening van het omstreden landbouwbeleid van de unie. „Het kan niet dat dit blijft liggen tot 2013", vindt D66’er Van der Laan. Groen Links betreurt het dat daarover niet nu al harde afspraken zijn gemaakt.
De fractiespecialisten zijn ook tevreden over de afbouw van de ’Britse korting’. Dat is een al jaren bestaand mechanisme waarvan alleen Groot–Brittannië profiteert om de afdrachten aan Brussel flink omlaag te schroeven. De andere EU–landen moeten daardoor meer betalen. Blair bouwt die korting met 10,5 miljard euro af over een periode van zeven jaar.
In Groot–Brittannië zelf is de bevolking op zijn zachtst gezegd sceptisch over hogere betalingen aan Europa. Premier Blair begon daarom zaterdagmorgen al aan de verdediging van het akkoord dat onder zijn voorzitterschap in de kleine uurtjes tot stand was gekomen. „Als de top was mislukt, zouden we onze hele relatie met die nieuwe Europese landen en met de nieuwe Duitse regering in de vernieling hebben geholpen", aldus Blair. Hij voegde eraan toe dat de korting grotendeels blijft bestaan. „Wij houden de korting. Die groeit en vermindert niet".
In Duitsland waren de zaterdagkranten opgetogen over de rol die de nieuwe kanselier Merkel had gespeeld. Het was haar compromisvoorstel, waarbij bezuinigingen op hulpgelden aan Oost–Europa deels werden teruggedraaid, dat aan de basis lag van een akkoord.
Minder enthousiasme was er in het Europees Parlement dat medezeggenschap heeft over de meerjarenbegroting. Donderdag nog dreigde voorzitter Borrell de begroting volledig te verwerpen, als die gebaseerd zou zijn op de zeer zuinige Britse voorstellen. Maar zaterdag leken de grootste fracties hun toon te matigen.
„Dit beantwoordt zeker niet volledig aan wat wij zelf hadden opgesteld", zei voorzitter Martens van de EVP (christendemocraten, onder meer CDA) zaterdag op de VRT–radio. Daarbij wees hij naar de eigen voorstellen van het parlement, die meer dan 100 miljard euro hoger zijn. „Maar het ergste is wel vermeden".
Ook de socialisten zijn gematigd. „Het is beter dan wat er eerst lag, al ligt het ruim onder wat wij als EP zelf hadden geformuleerd", vatte PvdA’er Wiersma de reactie samen. Dinsdag komt premier Blair naar het Europarlement voor een debat.