Binnenland

Brede steun op Urk voor burgemeester

URK - Burgemeester Schutte van Urk treedt vervroegd uit. De reacties op Urk zijn begripvol. De SGP spreekt zelfs van een „moedig besluit.” Voor de vervolging van het openbaar ministerie is weinig begrip.

Van onze correspondent
16 December 2005 21:40Gewijzigd op 14 November 2020 03:17

L. van der Zwan, fractievoorzitter van de SGP, de grootste partij op Urk, noemt het besluit van burgemeester Schutte om per 1 maart 2006 te stoppen „erg moedig. Wij kunnen als raadsleden niets anders doen dan deze stap accepteren, al betreuren wij het wel dat zijn vertrek op deze manier gaat plaatsvinden. Het is echt jammer dat hij zo afscheid moet nemen van zijn werk op Urk”, vindt Van der Zwan.In gelijke bewoordingen laat Schuttes eigen partij, de ChristenUnie, zich uit. Fractievoorzitter F. Brouwer: „Wij betreuren het uiteraard dat dit zo gelopen is en de burgemeester veroordeeld is tot het betalen van een boete van 500 euro. Dat klemt te meer omdat de loslippigheid van Schutte over een AID-onderzoek op kotters in Den Helder geen enkel schadelijk gevolg gehad heeft voor het opsporingsbeleid van justitie.” Volgens Brouwer past het besluit om per 1 maart te stoppen „helemaal bij het karakter van Schutte.”

Fractievoorzitter T. Hakvoort van het CDA toont eveneens begrip voor Schutte. „Ik vind het heel jammer, maar kan het wel begrijpen”, aldus Hakvoort. „Op de een of andere manier is burgemeester Schutte toch beschadigd, al is het wel zo dat een uitspraak in hoger beroep heel anders uit zou kunnen vallen dan de veroordeling van de Zwolse rechtbank. De mededeling over het onderzoek van kotters in Den Helder heeft immers geen schadelijke gevolgen gehad voor het onderzoek.”

Hakvoort vindt het uittreden van Schutte vooral jammer omdat deze „een integere en sympathieke burgemeester is, die heel goed ligt in de Urker samenleving.”

De uittreding van burgemeester Schutte is „de beste, maar niet de mooiste weg”, vindt fractievoorzitter K. L. Koffeman van de Unie Gemeentebelangen op Urk. „Hij omzeilt daarmee een lange touwtrekkerij die het hoger beroep met zich meebrengt. Ik vind het vervolgingsbeleid van het openbaar ministerie overigens een dwaas gedoe. Met de zaak tegen burgemeester Schutte wil justitie een goedkoop succesje boeken. In alle andere situaties zou het nooit tot een rechtszaak gekomen zijn. Men was echter van mening dat er een voorbeeld gesteld moest worden”, zo laakt Koffeman het beleid van het OM.

In de laatstgehouden raadsvergadering zei Koffeman dat hij niet kon nalaten om nog even terug te komen op de affaire Schutte. „Er is al veel over gezegd en geschreven en de gemeenteraad heeft ook naar buiten gebracht wat zijn mening is over deze zaak. Wij zijn verdrietig en verbijsterd. Het is vrij uniek in de Nederlandse rechtspraak dat iemand veroordeeld wordt van wie op geen enkele manier de onkreukbaarheid en de integriteit in twijfel wordt getrokken”, aldus de fractievoorzitter van de Unie Gemeentebelangen.

Daarbij had hij nog een woord voor de officier van justitie. „Ik hoop dat u in de komende, wellicht vrije, dagen nog even zult nadenken over datgene wat u hebt aangericht en dan bevangen mag worden door enige schaamte.” Koffeman wenst Schutte en zijn gezin „ondanks alles goede en gezegende dagen toe onder de hoede van een almachtig God.”

Burgemeester Schutte en minister Remkes van Binnenlandse Zaken voerden de afgelopen weken enkele keren overleg over de situatie. De burgemeester had zijn functie eind september tijdelijk al neergelegd. Schutte was sinds 1999 burgemeester van Urk. Daarvoor was hij onder meer twaalf jaar wethouder en locoburgemeester van Oldenbroek.

Schutte ontkent doelbewust te hebben geklikt. Hij is in hoger beroep gegaan tegen het vonnis van de rechtbank in Zwolle. Omdat de zaak nog onder de rechter is, wil hij op dit moment geen commentaar geven.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van LNV zijn al enkele maanden bezig met het onderzoek. Volgens justitie tipte Schutte de directeur van de visafslag over een ophanden zijnde inval en een controle van Urker kotters in Den Helder. De burgemeester kreeg op 20 april vertrouwelijke informatie over het onderzoek naar mogelijke valsheid in geschrifte bij de afslag en over het onderzoek, twee dagen later, op kotters in Den Helder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer