Bush steunt alsnog verbod op martelen
NEW YORK - Onder zware politieke druk van het Congres is president Bush donderdag overstag gegaan en heeft hij zich uitgesproken voor het verbod op martelen dat was voorgesteld door zijn partijgenoot en politieke rivaal senator John McCain.
De president kon weinig anders, nadat zijn partijgenoten in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden het voorstel van McCain massaal hadden gesteund.De president dreigde aanvankelijk met een veto, maar na de stemmingen in beide Kamers van het Congres had dat dreigement geen betekenis meer. De meerderheid voor het voorstel van McCain was ruim voldoende om een eventueel veto van Bush te overstemmen. „Dit is een politieke nederlaag voor de president, hoe positief hij zijn ommezwaai nu ook tracht te verkopen”, aldus politiek analist Doug Bandow van het Cato Research Instituut in Washington.
Volgens het voorstel van McCain worden voortaan alle gevangenen behandeld volgens de richtlijnen van het standaardhandboek voor militairen. Dat geldt niet alleen voor gevangenen die door militairen worden ondervraagd, maar ook voor gevangenen van de inlichtingendienst CIA. De regering verzette zich maandenlang tegen het voorstel van McCain. Vicepresident Dick Cheney leidde de lobbycampagne in het Congres.
In het uiterste geval was Cheney bereid om een verbod op martelen te aanvaarden, als er maar een uitzondering werd gemaakt voor de CIA. Die uitzondering komt er niet. „Met name Cheney heeft in deze affaire een deuk opgelopen”, meent Bandow. Senator McCain is de beroemdste Amerikaanse voormalige krijgsgevangene. Hij bracht vijf jaar door in Noord-Vietnamese krijgsgevangenschap. Daarbij werd hij herhaaldelijk zwaar gemarteld.
„Martelen is immoreel en het levert geen betrouwbare informatie van gevangenen op. Nu dit verbod is aangenomen, maken wij de wereld duidelijk dat wij niet vergelijkbaar zijn met de terroristen die wij bestrijden”, aldus McCain donderdag in het Witte Huis, waar hij werd ontvangen door Bush. Die benadrukte dat het martelverbod „de wereld duidelijk maakt dat deze regering niet martelt.”
De ommezwaai van Bush maakt volgens Bandow duidelijk dat het Congres met de tussentijdse verkiezingen van volgend jaar in aantocht zich onafhankelijker tegenover de president opstelt.