Buitenland

Parlement Skopje keurt wijzigingen grondwet goed

Het parlement van Macedonië heeft ingestemd met alle wijzigingen in de grondwet die afgesproken zijn in het vredesakkoord van Ohrid. Dat akkoord moest een einde maken aan het conflict tussen Slavische Macedoniërs en etnische Albanezen. Met de grondwethervorming krijgt de Albanese minderheid meer rechten.

AFP/RTR
16 November 2001 11:23Gewijzigd op 13 November 2020 23:16

De nieuwe, gewijzigde grondwet is na een stemming over de ratificatie meteen van kracht geworden. De vijftien wijzigingen in de constitutie van 1991 werden met circa tweederde van de stemmen aangenomen. Dit moet er nu onder meer toe leiden dat het Albanees een officiële taal wordt en meer Albanezen in overheidsdienst worden aangenomen. Ook komen er Albanese universiteiten en krijgt de minderheid lokaal meer zeggenschap.

De snelle stemmingen in het parlement donderdagnacht staan in schril contrast met de manier waarop de afgevaardigden tot nu toe met het akkoord van Ohrid waren omgesprongen. Nationalisten hadden de stemming over de wijzigingen zo lang opgehouden, dat de grondwethervorming nu ruim een maand later van kracht wordt dan in Ohrid was gepland. In de tussentijd zagen NAVO-troepen er op toe dat de Albanese rebellen circa 4000 wapens inleverden.

Met name deze week bleek weer dat de situatie in Macedonië niet stabiel is. Speciale eenheden van de politie trokken dinsdag door Albanezen bewoonde dorpen rond de stad Tetovo binnen, nadat Albanese strijders Macedonische burgers hadden gegijzeld. Dit gebeurde nadat de politie een aantal guerrillastrijders had aangehouden.

Verkiezingen Kosovo

Zaterdag gaan de etnisch-Albanezen in Kosovo naar de stembus voor de eerste provinciale verkiezingen. Zij kiezen dan vertegenwoordigers die de Servische provincie samen met vertegenwoordigers van de Verenigde Naties en NAVO-vredeshandhavers zullen gaan besturen.

Kosovo staat sinds 1999, toen het westen de provincie uit de greep van de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic bevrijdde, onder VN-bestuur.

Voor velen overschaduwen dromen over soevereiniteit en Kosovo’s politieke tweestrijd het daadwerkelijke doel van de stembusgang: de verkiezing van een 120 leden tellend parlement dat een president kiest en een provinciale regering vormt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer