Buitenland

Crimineel VS ondanks protest geëxecuteerd

NEW YORK - Enkele minuten na middernacht plaatselijke tijd (9.01 uur dinsdagmorgen Nederlandse tijd) werd de 51-jarige Stanley Williams in de San Quentingevangenis bij San Francisco (Californië) een dodelijke injectie toegediend. Korte tijd later werd zijn dood bekendgemaakt.

Van onze correspondent
13 December 2005 11:03Gewijzigd op 14 November 2020 03:16

De executie vond plaats nadat gouverneur Arnold Schwarzenegger maandag weigerde Williams gratie te verlenen. Enkele uren later zag ook het hooggerechtshof in Washington geen reden om de executie van Williams uit te stellen.Dat betekende het einde voor Stanley Tookie Williams, die in 1981 ter dood werd veroordeeld wegens vier moorden die waren gepleegd tijdens twee gewapende overvallen.

Williams was leider van de door hem gecreëerde bende Crips die Los Angeles en omgeving in de jaren zeventig terroriseerde. Nadat hij ter dood was veroordeeld, keerde hij zich echter tegen geweld en voerde hij campagnes om jongeren ervan te weerhouden zijn gangsterverleden te volgen. Hij ontkende overigens de vier moorden waarvoor hij werd veroordeeld gepleegd te hebben.

Williams schreef verschillende kinderboeken en zijn veel gepubliceerde ”inkeer” leidde tot brede steun voor gratie.

Tal van groepen en verschillende Amerikaanse beroemdheden pleitten voor levenslang voor Williams, die ooit zelfs op de nominatie stond voor de Nobelprijs voor de vrede vanwege zijn acties tegen geweld.

Een van zijn laatste bezoekers was burgerrechtenactivist dominee Jesse Jackson. Hij veroordeelde de naderende executie van Williams. „Gouverneur Schwarzenegger laat de executie doorgaan om zijn eigen politieke imago op te vijzelen. Dat is misdadig”, aldus Jackson, die zei dat Williams zijn executie rustig tegemoetging.

Tegenover diegenen die pleiten voor gratie voor Williams waren er de nabestaanden van Williams’ slachtoffers en de tientallen slachtoffers van zijn bende die zijn executie wensten. „Ondanks al zijn mooie praatjes over inkeer is en blijft Williams een misdadiger die verantwoordelijk is voor onvoorstelbaar veel bloedvergieten in de jaren zeventig”, meende Stanley Tamorrah.

Hij verloor een oom die bij een overval op diens winkel in Los Angeles in 1974 werd doodgeschoten door de Cripsbende.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer