Buitenland

Showproces tegen Tsjetsjeense leider

Hij was al zes keer dood gewaand. Toch stond de Tsjetsjeense rebellenleider Salman Radoejev donderdag levend en wel terecht voor het hooggerechtshof van Dagestan. Hij wordt beschuldigd van een reeks terroristische activiteiten, ontvoering, gijzeling en moord. De eis luidt waarschijnlijk levenslang.

Van onze correspondent
16 November 2001 11:06Gewijzigd op 13 November 2020 23:16

Het proces, dat waarschijnlijk twee maanden zou duren, heeft alle trekken van een showproces. Zo is de openbaar aanklager de Russische procureur-generaal Vladimir Oestinov in eigen persoon.

Voor het laatst was dit het geval tijdens het showproces tegen de Amerikaanse piloot Gary Powers, in 1960. Die werd tijdens een spionagevlucht in een U-2-verkenningsvliegtuig boven de Sovjet-Unie neergehaald.

Ook is het proces tegen Radoejev volledig openbaar, een unicum in Rusland. Er zullen maar liefst 3000 getuigen worden gehoord, onder wie vele slachtoffers van Radoejev. Zij zullen uitgebreid de mogelijkheid krijgen om minutieus verslag te doen.

Oestinov geeft volmondig toe dat hier propagandistische motieven aan ten grondslag liggen. „Rusland wil de wereld tonen dat het terrorisme niet alleen met geweld bestrijdt, maar ook met wettige middelen”, aldus de Russische procureur-generaal. „Dit demonstreert de triomf van de wet over het terrorisme.”

Ideaal middel
De 34-jarige Radoejev is hiervoor het ideale middel. Hij is de eerste en tot nu toe enige Tsjetsjeense veldheer die de Russen levend in handen hebben gekregen. Verder is hij een fervent tegenstander van de huidige Tsjetsjeense president Aslan Maschadov en zijn belangrijkste veldheren Sjamil Basajev en Chattab. Ook is hij een groot voorstander van het pro-Russische hoofd van het huidige Tsjetsjeense bestuur, Ahmed Kadyrov.

De gevangen rebel was al eerder voorwerp van propaganda. Zo vond zijn arrestatie plaats net voor de Russische presidentsverkiezingen en dat was een belangrijke steun voor kandidaat Vladimir Poetin.

De meeste bekendheid geniet Radoejev vanwege zijn leidende rol in de gijzelingsactie in een ziekenhuis in de Dagestaanse stad Kizliar in januari 1996. Meer dan 2000 patiënten, verpleegsters en artsen zaten daar twee weken vast. Na moeizame onderhandelingen kregen de Tsjetsjeense rebellen een vrije aftocht gegarandeerd naar hun republiek, samen met een groep gegijzelden. Maar aan de grens met Tsjetsjenië bij het dorpje Pervomaiskoje blokkeerde het Russische leger alsnog de Tsjetsjeense colonne. Er ontstond een veldslag die maar liefst acht dagen duurde. Die kostte honderden Russen en Tsjetsjenen het leven. Radoejev ontkwam echter veilig naar Tsjetsjenië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer