Buitenland

Libanese politicus komt om bij aanslag

BEIROET - Een christelijke buitenwijk van de Libanese hoofdstad Beiroet is maandag opgeschrikt door een zware bomexplosie. Daarbij is de parlementariër Gebran Tueni om het leven gekomen, meldden reddingswerkers.

Redactie Digitale Media
12 December 2005 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 03:16

Door de ontploffing zijn zeker nog drie doden gevallen. De politie maakte melding van op z’n minst tien gewonden.Een tot dusver onbekende groep heeft de aanslag op de vooraanstaande Libanese politicus en journalist Gebran Tuéni opgeëist. Het Britse persbureau Reuters ontving een verklaring van de groep ’Strijders voor Eenheid en Vrijheid van de Levant’. „We hebben de pen van Gebran Tuéni gebroken en zijn mond voor eeuwig gesnoerd (…)”, staat er onder meer in. Ook wordt gewaarschuwd dat andere tegenstanders van het „Arabisme” in Libanon hetzelfde lot staat te wachten.

Het is onduidelijk of het om een authentieke verklaring gaat. Het gefaxte bericht heeft geen briefhoofd en bevat geen handtekening.
De 48–jarige Tuéni stond bekend als een uitgesproken tegenstander van Syrische invloeden in Libanon. Tuéni gaf ook de populaire krant An Nahar uit, de spreekbuis van de anti–Syrische beweging in Libanon.

Een auto gevuld met explosieven ontplofte toen een konvooi met andere auto’s passeerde. Een van de gepantserde voertuigen vervoerde de 52-jarige Tueni, een christelijke politicus en journalist die bekendstaat als een uitgesproken tegenstander van Syrische invloeden in Libanon.

De Libanese televisie zond beelden uit van een aantal volledig verwoeste en uitgebrande auto’s. Ook een aantal gebouwen in de omgeving is beschadigd geraakt. De enorme klap in de oostelijke wijk Mekalis was overal in de stad te horen. De politie heeft de omgeving afgezet.

In Beiroet zijn sinds de moord op de Libanese oud-premier Rafik Hariri in februari meerdere aanslagen gepleegd. Daarbij zijn een aantal anti-Syrische politici en journalisten omgekomen of gewondgeraakt.

De dood van Hariri leidde tot het vertrek van het Syrische leger en de Syrische inlichtingendienst uit Libanon, na massale protesten van de Libanese bevolking en zware internationale druk. Desondanks is de Syrische invloed in het buurland nog altijd groot.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer