Buitenland

„Israël op punt Rafah weer in te nemen”

JERUZALEM (AP) - Israël staat op het punt om de controle van de grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook bij Rafah weer over te nemen van de Palestijnen, tenzij de Palestijnen de grenscontrole onmiddellijk verscherpen.

9 December 2005 23:16Gewijzigd op 14 November 2020 03:16

Dat blijkt uit het verslag van een ontmoeting tussen Israëlische, Palestijnse en Europese functionarissen vrijdag waar persbureau AP de hand op heeft weten te leggen.Voordat Israël de controle op de grens met Egypte overdroeg aan de Palestijnen zijn garanties gevraagd om te voorkomen dat Rafah gebruikt zou worden voor het binnensmokkelen van wapens en het laten passeren van terroristen. Israël houdt via een gesloten televisiecircuit toezicht op het grensverkeer en ontvangt ook informatie over de identiteit van de personen die over de grens gaan. Beide informatiestromen komen echter met enige vertraging binnen bij het Israëlische leger, zodat nauwelijks kan worden ingegrepen als personen de grens passeren die door Israël gezocht worden of lid zijn van extremistische Palestijnse bewegingen.

Sinds de overdracht van de grenspost aan de Palestijnen zouden al zeker vijftien extremisten zijn doorgelaten, aldus Israëlische functionarissen. De Israëlische minister van Defensie, Shaul Mofaz, heeft eerder al gedreigd de grenscontrole tussen Egypte en de Gazastrook weer af te nemen van de Palestijnen.

Aanleiding is onder meer de aankomst in de Gazastrook van Fadel Zahar, de broer een van de leiders van de extremistische Hamas in de Gazastrook. Hij werd in 1991 uitgezet naar Libanon, maar keerde onlangs via Rafah terug naar de Palestijnse gebieden. Israël wil voorkomen dat meer naar het buitenland verbannen Palestijnen de grensovergang bij Rafah gebruiken om terug te keren naar de Palestijnse gebieden om van daaruit de strijd tegen Israël te hervatten.

Israël heeft de afgelopen weken herhaaldelijk overlegd met het hoofd van de Europese toezichthouders in Rafah, de Italiaanse generaal Piero Pistolese, en heeft daar zijn bezwaren kenbaar gemaakt over de gang van zaken in Rafah. Het doorlaten van personen die door Israël zijn uitgezet, is in strijd met het akkoord dat ten grondslag lag aan de overdracht van de controlepost aan de Egyptische grens aan de Palestijnen. De Europese Unie heeft toezichthouders geplaatst in Rafah, maar die hebben uitsluitend een controlerende taak en geen bevoegdheid om in te grijpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer