Afghanistan heeft nieuwe regering
De klus zit erop voor de grote Afghaanse raadsvergadering (loya jirga). De raad heeft Hamid Karzai beëdigd als president en heeft ingestemd met een nieuwe overgangsregering.
Het door Karzai gevormde kabinet bestaat uit dertien ministers, van wie zes Pathanen. De Pathanen vormen de grootste bevolkingsgroep in het land. De twee belangrijkste ministers, die van Buitenlandse Zaken en Defensie, zijn Tadzjieken.
Gekissebis tussen alle etnische groepen leidde er de afgelopen dagen toe dat de loya jirga niet tijdig kon worden afgesloten. De vergadering, die werd gehouden in Nederlandse legertenten, heeft de nieuwe regering per handopsteken bevestigd.
Karzai zei tegen de 1650 deelnemers aan de loya jirga zijn best te hebben gedaan om een kabinet samen te stellen dat op zijn taak is berekend en dat de etnische samenstelling van de bevolking weerspiegelt. Hij riep de afgevaardigden op de wapens tegen hem op te pakken als de regering haar beloftes niet nakomt.
Waarnemers geloven dat een regering in Afghanistan alleen kans van slagen heeft als ze de goedkeuring heeft van de Pathaanse meerderheid. Karzai is zelf een Pathaan, maar volgens veel Afghanen werd de vorige interim-regering, waarvan hij premier was, beheerst door een clubje Tadzjieken. In de nieuwe regering is behalve op Buitenlandse Zaken en Defensie nog één Tadzjiek benoemd.
De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie zijn respectievelijk Abdullah en Mohammed Fahim, die deze posten in de vorige regering ook bekleedden. De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken is de Pathaan Taj Mohammed Wardak. In de vorige regering was een Tadzjiek minister van Binnenlandse Zaken. Niet alle afgevaardigden op de loya jirga waren blij met de benoeming van Wardak, die al in de 70 is en daarom zo’n zware post niet aan zou kunnen.
Hoewel de loya jirga massaal zijn goedkeuring hechtte aan de overgangsregering, waren veel deelnemers teleurgesteld, omdat de krijgsheren die in grote delen van het land heersen een belangrijke vinger in de pap hadden bij de samenstelling van het kabinet, in tegenstelling tot de volksvergadering.
In zijn toespraak tot de loya jirga zei Karzai woensdag dat Afghanistan een sterke regering nodig heeft, waarmee hij aangaf dat een vergelijk met de machtige krijgsheren noodzakelijk was.
„Als Afghanistan geen sterke regering heeft, dan gebeurt er niets”, zei hij. De vertrekkende interim-regering is er niet in geslaagd haar macht buiten de hoofdstad Kabul te vestigen, in de door krijgsheren beheerste gebieden.
De overgangsregering wordt zaterdag beëdigd en moet anderhalf jaar aanblijven, tot er verkiezingen worden gehouden. Karzai zelf werd vorige week donderdag door de loya jirga met een overweldigende meerderheid tot interim-president gekozen.