Economie

EU vindt wachturen geen arbeidstijd

BRUSSEL - Tussen de EU-lidstaten tekent zich overeenstemming af om wacht- en slaapuren van bijvoorbeeld brandweerlieden, verplegers en artsen niet als arbeidstijd aan te merken.

Redactie economie
9 December 2005 08:49Gewijzigd op 14 November 2020 03:16

Dat bleek donderdag tijdens overleg in Brussel van de ministers van Sociale Zaken. Het Hof van Justitie in Luxemburg, de Europese rechter, heeft bepaald dat op grond van de huidige regels een Franse verpleger in een instelling voor gehandicapte kinderen al zijn uren die hij ’s nachts in de wacht zit en slapend doorbrengt, mag optellen bij zijn uren waarover hij loon ontvangt. Mede in reactie op deze uitspraak zijn de bewindslieden van plan een wijziging van de wetgeving tot stand te brengen. Die zou er over ongeveer anderhalf jaar kunnen zijn. Minister De Geus benadrukt dat een aanpassing nodig is omdat anders de arbeidskosten in de zorg de pan uit zullen rijzen.Het ziet er verder naar uit dat de bewindspersonen bereid zijn Groot-Brittannië en de Oost-Europese lidstaten een uitzonderingspositie toe te kennen op het punt van de maximale lengte van de werkweek. Momenteel leggen de meeste EU-landen een grens bij 48 uur. Alleen in het Verenigd Koninkrijk en in diverse landen in het voormalige Oostblok mag iemand langer bezig zijn voor zijn baas.

Waarschijnlijk krijgen zij een zogeheten opt-out op grond waarvan zij voorlopig de mogelijkheid behouden om op dit terrein af te wijken van de algemene voorschriften in de Unie. Wel worden daaraan strengere bepalingen gekoppeld. Zo is het niet langer toegestaan om in een periode van vier maanden meer dan 65 overuren te draaien. Ook moet een bedrijf een werkweek die de 48 uur overschrijdt jaarlijks met elke werknemer afzonderlijk vastleggen in een contract.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer