„Belasting voor AOW wellicht nooit nodig”
DEN HAAG - CDA en VVD voelen er niets voor om vermogende AOW’ers extra belasting te laten betalen om de oudedagsvoorziening betaalbaar te houden. Die zogeheten fiscalisering van de AOW is misschien ook nooit nodig, zei voorzitter Van Oerle (CDA) van de themacommissie ouderenbeleid donderdag desgevraagd.
Het voorstel om AOW’ers met een stevig aanvullend pensioen extra te belasten, komt uit het vanmorgen gepresenteerde rapport ”Lang zullen we leven” van de themacommissie. Direct nadat het idee gisteren uitlekte, lieten CDA en VVD weten pertinent tegen fiscalisering van de AOW te zijn. De PvdA voelt er wel wat voor, maar dan pas op langere termijn. D66 is ook voor.De uitgaven aan AOW waren in 2001 nog 4,7 procent van het bruto binnenlands product. In 2040 zal dat percentage zijn opgelopen tot 9,0. CDA en VVD vinden dat de kosten van de vergrijzing moeten worden opgevangen door de staatsschuld terug te dringen en nu voldoende geld opzij te zetten voor toekomstige AOW-uitgaven.
In 1996 is een AOW-reservepot opgezet waarin al miljarden euro’s zijn gestort. Het kan best zo zijn dat de inhoud van die pot genoeg is om de stijgende kosten te kunnen dekken, zei Van Oerle vanmorgen. Omdat daarnaast steeds meer moeders gaan werken, en dus ook premie betalen, is fiscalisering van de AOW „misschien wel nooit nodig.” Sowieso is die fiscalisering volgens Van Oerle pas iets voor 2020 of later.
Uit het debat van gisteren over de begroting van Sociale Zaken bleek dat de Tweede Kamer niet wil dat er wordt getornd aan de AOW en aan het recht om vanaf 65 jaar met pensioen te gaan. SGP’er Van der Vlies stelde in hetzelfde debat dat minister De Geus van Sociale Zaken „moeilijk aanspreekbaar lijkt op zijn morele overtuiging.” Als het gaat over werken in de prostitutie en over de positie van de zondag bekent de CDA-bewindsman volgens de SGP’er onvoldoende kleur. Hij daagde de minister uit „vaker zijn morele oordeel te geven.”